Крокети с грах и шунка

Поднесете със сос Айоли

ПРОДУКТИ:

  • Картофи - 750 обелени
  • Масло - 30 г
  • Варена шунка - 250 г
  • Панчета - 50 г
  • Замразен грах - 120 г
  • Брашно - 1 чаша
  • Галета - 1 1/2 чаша
  • Яйца - 2 броя
  • Олио - 1 л
За сос Айоли
  • Чесън - 3-4 скилидки
  • Жълтък - 1 брой
  • Зехтин - 3/4 чаша
  • Олио - 1/3 чаша
  • Черен пипер - 1 щипка
  • Сол - 1 ч.л.
  • Вода - 1 с.л.
  • Лют червен пипер - 2 щипки
  • Прясна мента - 4-5 листенца
Цена: 20 лева

Начин на приготвяне:

1. С преса намачкайте чесъна, добавете малко сол и жълтъка и 2 супени лъжици лимонов сок.

2. Разбийте добре и на тънка струйка наливайте от двата вида мазнина, като бъркате непрекъснато. Добавете 1 супена лъжица вода, овкусете със сол и черен пипер и щипка лют червен пипер. Приберете в хладилник до сервиране.

3. Обелените картофи нарежете на кубчета и сварете в подсолена вода за 15-20 минути до омекване.
Прецедете ги, прехвърлете в купа или плато, добавете маслото и намачкайте.

4. Добавете граха и намачкайте леко. Нарежете шунката на дребно и я прибавете към картофите. Сложете ситно нарязаната мента, кората и сока на лимона. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Оставете да престои 15 минути.

5.  В три чинии сложете брашното, разбитите яйца и галетата. От сместа с ръце оформете крокети. От това количество излизат около 22-24 в зависимост от размера. Овлавайте крокетите последователно в брашно, яйце и галета.

6. Загрейте олиото на средно силен огън, без да се сгорещява. Пържете крокетите 3-4 минути до златисто, като не слагате по много в съда, за да не пада температурата на мазнината. Готовите крокети изваждайте върху домакинска хартия и прехвърлете в плато.

7. Поднесете крокетите със сос айоли, поръсени с малко ситно нарязана мента и резен лимон.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара