8 неща, които ценителите на виното не биха направили

Няколко сериозни табута по отношения на виното

Мерлото е сухо и прекрасно. И то утолява жаждата след дълъг ден на пресмятане на числа/тичане подир бебета/дърпане на конците на света.

Но следващия път, когато се каните да си налеете чаша, помнете, че има няколко сериозни табута по отношения на виното.

Разговаряме с Кристин Мориц и Мередит Ракел, сомелиери в Del Frisco’s Grille New York, за да разберем кои са осемте неща, които истинският ценител на виното никога не би направил.

Той никога не би си послужил с кубчета лед, за да охлади виното

Разбираме напълно, че харесвате своето пино с лед, но той размива вкуса. Вместо това пробвайте да охладите бутилката в камерата за 15 минути. Или заложете примерно на Corkcicle.

Той никога не би пил вино от чаша, която е топла

Ако чашата ви тъкмо излиза от съдомиялната, дайте й време да се охлади - или я дръжте под студената вода от чешмата минута-две. Топлината разваля първото впечатление от виното - нещо, което истинският ценител никога не би допуснал.

Той никога не би поднесъл червено вино на стайна температура

Когато бутилката се поднася почти топла, различните нива на танин изглеждат по-груби - което прави виното не толкова приятно за пиене. Вместо това е по-добре, ако то е съвсем леко охладено. (Пет минути в хладилника би трябвало да са напълно достатъчни.)

Той не би пил шампанско от тясна и висока чаша тип flute (флейта)

Високите тесни чаши за шампанско всъщност са замислени да улавят мехурчетата, така че те да се движат вертикално и да са атрактивни от естетическа гледна точка.

Единственият проблем е, че те "затварят" и аромата на виното, като правят невъзможно помирисването при всяка глътка (което е основна част от изживяването).

Вместо това е по-добре да се насладите на шампанското в чаша за бяло вино или унверсална чаша.

Той никога не би добавил шампанско в мимоза

Шампанското е най-добро в чистия си вид. Истинският ценител на виното би използвал само просеко - или друго пенливо вино - когато смесва с портокалов сок.

Той знае, че сервитьорският тирбушон е най-добър

Забравете всички модни джаджи, проектирани да отварят вино - сервитьорският тирбушон осигурява по-добър контрол, по-бърз е и предлага много повече начини да спасите счупена или ронеща се тапа, отколкото всякакви електронни устройства.

Той никога не би съхранявал вино на пряка слънчева светлина

Дори и да е във винен хладилник, пряката слънчева светлина може да “свари” виното и да промени вкусовия му профил от прясно и зряло до по-концентриран вкус на варен плод. (Или може също така да "изгори" вкуса му. Жалко за виното.)

Той изхвърля престояло повече от 4 дни старо вино

Можете да затваряте наново с тапата колкото желаете, но в момента, в който виното попадне в досег с кислород, то започва да губи вкуса си.

Четири дни дори може да са твърде дълъг период  - още по-сериозна причина да довършите цялата бутилка в момента, в който я отваряте.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food and Wine

11.12.2020 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара