Източник: Flickr

Еволюцията винаги е била на страната на месоядните

Консумацията на месо и готвенето са начинът, по който хората са развили голям мозък

Вегетарианските, веган и суровоядни диети могат да бъдат здравословни, вероятно доста по-здравословни от типичната американска диета. Но да наречем тези диети “естествени” за хората е пресилване по отношение на еволюцията, както твърдят две скорошни изследвания.

Консумацията на месо и готвенето на храна са ни направили хора, заявяват изследванията, като са позволили на мозъка на праисторическите ни предтечи да се развие драстично в рамките на няколко милиона години.

Въпреки че това не е първото такова твърдение от археолози и еволюционни биолози, новите изследвания демонстрират, че би било биологически неправдоподобно да се развие толкова голям мозък със сурова, веган диета - и че консумацията на месо е била критичен елемент в човешката еволюция поне милион години преди зората на човечеството.

Калории за растеж на мозъка

В основата на това изследване е разбирането, че съвременният човешки мозък потребява 20% от телесната енергия в състояние на почивка - повече от два пъти над нивата на другите примати.

Месото и готвените храни са били необходими, за да осигурят необходимия прилив на калории за подхранване на растящия мозък.

Едно изследване, публикувано миналия месец в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences, изследва размера на мозъка на няколко примати.

Предимно големите тела водят до по-голям мозък при всички видове. И все пак хората имат изключително големи, богати на неврони мозъци за нашия размер на тялото, докато горилите — три пъти по-масивни от хората — имат по-малък мозък със само една трета от човешките неврони.

Защо?

Изглежда отговорът е в суровата, веган диета на горилите (лишена от животински протеин), която изисква многобройни часове на хранене, за да се осигурят достатъчно калории за поддържане на теглото им.

Учени от Бразилия, под ръководството на Сузана Херкулано-Хаузел, невропсихолог във Федералния университет в Рио де Жанейро, са пресметнали, че добавянето на неврони към мозъка на приматите има фиксирана "енергийна цена" - приблизително 6 калории на милиард неврони.

За да могат горилите да развият човекоподобен мозък, те биха имали нужда от допълнителни 733 калории на ден, което би изисквало още 2 часа хранене, пишат авторите. Горилите прекарват в хранене почти 80% от 12-те налични часа дневна светлина в тропиците.

По подобен начин, ако ранните хора са консумирали само сурови растения, те би се налагало да се хранят много повече от 9 часа на ден, за да поглъщат достатъчно калории, пресмятат учените. Тоест суровата, веган диета би била маловероятна, като се имат предвид опасностите и другите трудности, свързани със събирането на толкова много храна.

Готвенето прави повече храни годни за целогодишна консумация и извлича повече хранителни вещества и калории и от зеленчуците, и от месото, казва Херкулано-Хаузел.

“Изводът е, че определено е възможно да се оцелее на ексклузивно суровоядна диета в сегашните времена, но най-вероятно би било невъзможно по времето, когато нашият вид се е появявал,” заявява тя пред LiveScience.

Изследването поставя горна граница колко голям мозък можете да развиете, докато сте на пред-модерна сурова, веган диета.

Учените обаче не са могли да определят кога е започнало готвенето като ежедневна практика. Дали е било преди 250 000 години, когато хората са били почти напълно еволюирали, с голям мозък - което се подкрепя от археологическите находки?

Или е било преди 800 000 години, когато праисторическите хора са започнали процеса на най-драстичен растеж на мозъка, в ера, от която има много малко археологически находки на контролирани огньове за готвене?

Запознайте се с месоядните

Ако готвенето не е било рутинно занимание преди зората на съвременните хора, консумацията на месо определено е била.

Второто изследване, публикувано през октомври в изданието PLoS ONE, изследва останките от праисторическо малко дете, умряло от недохранване преди 1.5 млн. години.

Парченца от череп, открит в съвременна Танзания, разкриват, че детето е имало симетрична остеопороза, тип порест растеж на костите, свързван с ниски нива на желязо и витамини B9 и B12 в диетата, в резултат на липса на животински продукти при вид, нуждаещ се от тях.

Детето е било приблизително на възраст за отбиване. Така че или майчиното мляко на кърмачката е било лишено от основни съставки, или самото дете не е консумирало достатъчно хранителни вещества директно от месо или яйца.

Във всеки случай изследването загатва, че месото е трябвало да бъде неотделим - и не спорадичен - компонент в праисторическата диета на хората преди повече от 1 млн. години, заявява водещият му автор Мануел Домингес-Родриго, археолог от мадридския университет "Комплутенсе".

Това подкрепя теорията, че месото е подхранвало човешката еволюция, тъй като месото — от паякообразни до зебри — е присъствало в изобилие в африканската савана, където са еволюирали хората, и предлага най-добра комбинация от калории, протеини, мазнини и витамин B12, необходими за растеж и поддържане на мозъка.

“Месоядните животни, независимо сухоземни или водни, са с по-голям мозък от тревопасните,” заявява Домингес-Родриго пред LiveScience. Той допълва, че “няма [традиционно] общество, живеещо като вегани,” на практика защото не би било възможно то да си осигурява достатъчно витамин B12, който присъства единствено в животинските продукти.

Зеленчуците все така си остават полезни

И двата екипа от учени казват, че техните изводи — че готвената храна и месото са били необходими за развитието на човешкия мозък — не твърдят каква е трябвало да бъде човешката диета, а как най-вероятно тя е изглеждала, за да станат човеците “хора”.

При наличие на супермаркети и хладилници, хората в наши дни могат все повече да се хранят вегетариански или веган целогодишно. И като се има предвид количеството наситени мазнини във фабрично произвежданите животински продукти, растителната диета може наистина да бъде по-здравословна.

И все пак и двете крайности в спора за месото — убедените консуматори на месо и веганите-суровоядци — трябва да помнят, че малко от сегашните така наречени "натурални" храни са били достъпни преди няколкостотин години - от съвременното изобретение "хранено с царевица теле" до генетично модифицирания вид на дивия морков, понастоящем известен просто като "морков".

Има много причини да бъдете вегетарианци, вегани или дори суровоядци - просто еволюцията не е една от тях.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Washington Post

09.06.2019 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара