Източник: Pexels.com

Винени снобизми, които да избягвате

Не бъдете такъв човек

Няма спор, светът на виното е леко плашещ, и когато сме уплашени, понякога се стараем прекалено много да се впишем в дадена общност. Но освен ако прекалите съвсем и направите някакъв безсрамен саможертвен ход, ние сме тук, за да ви предпазим от тоталния провал. Защото няма по-голям грях от винения снобизъм.

След като научите нещо за нещо - вино, легендите зад "Междузвездни войни", дори седмичната прогноза за времето — става адски трудно да не го споделяте с всеки. Но особено по отношение на виното, пътят от първите стъпки към снобарията всъщност е доста хлъзгав. Ако вече сте се улавяли да подхвърляте информирани мнения за виното с безгрижна невъздържаност, задължително проследете списъка ни, за да се уверите, че никога няма да допуснете тези най-снобски постъпки.*

* За да бъде материалът ни напълно научен, поставяме и оценки на тези прегрешения по скала от 1 до 10 монокъла - като универсален символ на снобизма.

Прекалено развъртане на чашата

Това е лесен и ранен вид винен снобизъм — развъртане на чашата все едно сте пералня с включена центрофуга. Извън риска от разплискване, това е просто ненужно. И едно простичко завъртане е напълно достатъчно.
Ниво на снобизъм: 2 монокъла

Безшумният нос

Нали сте гледали реклами, в които някой прави чаша кафе, затваря очи и го помирисва с деликатна, но доволна усмивка? Ако вие изглеждате така, докато дегустирате вино, спрете, защото предизвиквате у всички нас искрен ужас. Освен ако имате откровение, сравнимо с това на Пруст при вида на мадленките, няма нужда да затваряте очи, докато вдишвате мириса за странно дълъг период от време. Същото важи и за затварянето на очите, докато виното се намира в устата ви. Единственият плюс в подобно поведение е, че няма да видите приятелите ви да ви показват среден пръст.
Ниво на снобизъм: 4 монокъла
 
Пасивно-агресивен винен дегустатор

Някой най-после решава, че усеща касис в своя зинфандел, но вие не усещате нещо такова, и държите да го кажете. “Хм. Странно, не улавям никакви нотки на касис… Всъщност...”. Просто недейте. Въпросният човек се старае, а вие просто си седите и чакате шанса да провалите усилията му с неизисканата си проява на снобизъм.
Ниво на снобизъм: 5 монокъла
 
Сегрегация на виното

Организирате парти и държите доброто вино в кухнята (за консумация от вас и други винени сноби), докато изнасяте евтиното вино в общите зони за плебса. Това никак не е проява на добър вкус. Как иначе хората, които може да не знаят нищо за доброто вино, ще научат нещо за него? Също така, ако си стоите в кухнята на чаша пет-нат, на практика оставяте другиму контрола върху плейлиста. Ваш си проблем.
Ниво на снобизъм: 8 монокъла
 
Опитвате се да се конкурирате със сервитьора/сомелиера

Знаете много, и това е прекрасно, и всъщност би трябвало по-късно да се обадите на майка си и да й разкажете за това. Сега обаче сте в ресторант, с обучен професионалист, така че благоволете да не навлизате в дебати за баролото, което той е избрал. Оставете снобизма си на гардероба до края на вечерта.
Ниво на снобизъм: 4 монокъла
 
Поправяне на сервитьора/сомелиера

И тук важи същият принцип. Не че въобще няма причини да реагирате, примерно ако сомелиерът ви донесе бутилка бургундско за $2000 вместо испанското темпранийо, което сте поръчали, но ако става дума за дребни детайли (“Тези лозя са расли във вулканични почви, приятелю...”) или субективния вкус (“Никога не съм чувал някой да описва това вино като притежаващо нотки на лишеи…”), може би просто се сдържайте.
Ниво на снобизъм: 6 монокъла
 
Не се правете на Опра в света на виното

Обичате да обикаляте масата и да питате всички какво мислят за виното? Спрете да го правите. Не сте възпитател в детска градина, нито сте Опра Уинфри. Не е нужно да интервюирате всеки от сътрапезниците си какво мисли за виното, което току-що е пил. Ако пие вино и иска да говори за него, може би дори през сълзи, той ще го стори. Ако все пак желаете да можете да дразните хората, просто продължавайте да ги разпитвате за работата им или за това дали имат гадже.
Ниво на снобизъм: 5 монокъла
 
Самоопределяне като краля на винения лист

Чудесно е, ако знаете достатъчно за виното, за да изберете добра бутилка в ресторанта, но не бъдете винаги човекът, който грабва незабавно винената листа, сякаш за да спасява всички на масата от грешката да не ви оставят да избирате. Не само че ще помогнете на приятелите си да научат повече за виното, но можете да направите второто по степен на удоволствие занимание на винения сноб: да давате напътствия за селекцията на вино "от задната седалка".
Ниво на снобизъм: 3 монокъла

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food and Wine

07.07.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара