Източник: Pexels.com

Най-добрите приложения за любителите на виното

и няколко уеб сайтове, които би трябвало да посещавате

Мобилните телефони и таблетите означават, че имаме целия свят на една ръка разстояние. И това включва и виното - независимо дали става дума за научаване на последните новини, развлечение или просвета, или организация на живота ни само с няколко кликвания. Разглеждаме няколко от най-интересните приложения на пазара.

Приложения на тема вино

Потърсете приложения за вино в Apple App Store или Google Play и ще откриете стотици, чакащи да бъдат изтеглени. Кои обаче наистина допринасят някак за изживяването ви при пиене?

Тъжният отговор е, че за жалост те са много малко. Много от достъпните приложения са толкова популярни и приятни, колкото и 10-годишно божоле – и само събират виртуален прах.

Има обаче шепа апове, които си заслужава да изтеглите, и някои от тях няма да ви струват и стотинка.

Уеб сайтове за вино, които би трябвало да посещавате

Без съмнение сте редовни читатели на най-известните сайтове като Decanter.com, и вероятно заглеждате и в JancisRobinson.com и eRobertParker.com, но има и други сайтове, които почитателите на виното би трябвало да преглеждат.

wine-searcher.com

Това е специализиран сайт за сравнение на цени на вино, включващ над 6 млн. вина от над 50 000 търговци по цял свят. Той е достъпен не само за да се уверите, че купувате на най-добра цена, но и за да намирате трудни за откриване вина.

Това може и да не е най-красивият сайт на света, но е сред най-полезните. Той е безплатен, но за пълни резултати от търсенето трябва да платите за Pro версията на сайта и приложението ($43 годишно), които определено си заслужават.

matchingfoodandwine.com

Ако ви се изчерпват идеите какво вино да поднасяте с определено ястие (или обратното), този сайт е отличен ресурс.

Той съдържа безкрайна база от статии, съдържащи изпитани и доказани комбинации, като се поддържа от журналиста, автор и гост редактор на Decanter Фиона Бекет (но с участието и на някои гостуващи имена). Достъпно е и много друго съдържание от рода на състезания, отзиви и блогът на Бекет, което да поддържа интереса ви.

cellartracker.com

Водещият инструмент за онлайн управление на изби. Той е ненадминат за следене на вашата колекция, без да се налага да пълзите на четири крака с фенерче.

Също така той съдържаа и претърсваема аза от близо 4 млн. генерирани от потребители отзиви за дегустации на вина. Много полезен е за преценка дали сега е подходящият момент да отворите специална бутилка вино. Имате достъп до акаунта си и от едноименното приложение, което се предлага за iOS и Android.

investdrinks.org

Всеки, който обмисля да инвестира във вино, би било добре първо да разгледа този уеб сайт, поддържан от журналиста и съавтор в Decanter Джим Бъд. Той предлага разумни съвети и изтъква потенциалните рискове и клопки на винените инвестиции. Заслужава си да обърнете внимание и на investdrinks-blog.blogspot.com, който предлага и коментари за някои конкретни случаи, съмнителни компании и хора със съмнителна репутация.

Има много причини приличните приложения за вино да са толкова малко. За разработчиците печеленето на пари от приложения не е лесно. Те са скъпи за разработка и се продават много евтино – ако можете да убедите хората изобщо да плащат за тях.

Още по-сериозно е предизвикателството, когато си имате работа с малък нишов пазар от рода на любителите на вина. Едно от решенията е да продавате на потребителите бутилки вино чрез приложението.

Това нормално означава да насочвате хората към външен търговец и да получавате дял; маржовете на виното обаче и без това са ниски, и малък процент от и без това малката надценка съответно носи твърде скромни приходи.

Нещо повече, точното предсказване кои вина може да харесате е нещо сложно. Вкусът не е нещо рационално.

Само защото ние харесваме мускаде, това не означава, че ще ни допадне мьорсо. Или може да харесвате сира, но не и шираз. Или да сте почитатели на малбек – но не на който и да е малбек.

Всъщност имаме само едно нещо в смартфона ни, което ни показва кои конкретни нови вина можем да харесаме - телефонният номер на предпочитания ни търговец на вино.

Заради това повечето приложения за вино, които вършат добра работа, не се опитват да ви казват какво точно да купувате.

Те помагат да се свържете с други любители на виното, да научите и споделите най-добрите места, където да се наслаждавате на вино, предлагат идеи за съчетаване на вино с храна, осигуряват интересна и полезна допълнителна информация, помагат ви да учите нови неща, следят какви вина сте харесали или просто ви позволяват да се правите на гийк в света на виното. Приложенията по-долу правят всичко това - и още нещо.

Vivino

iOS и Android; безплатно. Pro версия: £2.99

Виното е социална напитка и голяма част от удоволствието му идва от споделянето. Така че не е особено изненадващо, че са възникнали социални мрежи, помагащи на любителите на виното да се откриват и общуват. Концепциите са сравними и включват "качване" на вино, което пиете (обикновено с автоматично разпознаване на етикета или сканиране на щрихкод), добавяне на описание и рейтинг.

Можете да следите и комуникирате с други потребители, и освен другото приложението служи като дневник какво сте пили. Vivino e най-доброто за момента. Създадено през 2009, то има над 7 млн. потребители и предлага по-голяма задълбоченост, интерес и полезност от конкурентите си.

Pro версията ви позволява да качвате и следите какви вина имате в избата си. В редките случаи, когато разпознаването на етикета не работи, екипът на Vivino попълва информация за виното ръчно вместо вас, но за това е нужно време; Pro потребителите изпреварват опашката.

Delectable (само за iOS, безплатно) е сходно, но с по-олекотен дизайн, и също си заслужава да му обърнете внимание.

Approach Guides Wine

само за iOS; £1.99


Десетки приложения предлагат допълнителна информация за региони, сортове и съчетаване с храна, но някои са по-точни и полезни от другите. Approach Guides Wine е най-пълното и с най-удобен интерфейс. Можете да търсите по стил, регион, сорт или съчетание с храна, и записите са кръстосано указани. Приложението предлага и пътеводител за винтидж реколти за всеки регион и изобилие от карти (някои - по-детайлни от другите).

Pocket Wine (само за iOS; £2.49 за пълната версия) е друг приятен пример за приложение от този клас. То е архив от над 100 сорта, групирани по стил, с детайлна информация и изчерпателни идеи за съчетаване с храна.

Enogea Wine Maps

само за iOS; £4.99-£5.99

Феновете на Бордо и Пиемонт ще се влюбят в тези приложения. Разработени с впечатляваща детайлност, точност и дизайн, те предлагат анотирани карти на съответния регион - по-мащабен от рода на Бароло, или по-специфична под-регионална карта като Кастилионе Фалето (само за iPad). Те също така съдържат информация за производителите и географски координати, които са безценни, ако планирате визита там.

Любителите на Бургундия е добре да изтеглят Burg Map (само за iOS; безплатно), което очертава и описва различните климати. Wine Maps (само за iOS; £0.69) е друг полезен ресурс. То включва по-базови карти на всяка водеща страна-производителка на вино, някои с допълнителни регионални и под-регионални карти.

When Wine Tastes Best

само за iOS; безплатно за настоящи или минали дати, бъдещите струват £0.69-£1.99

Просто, но елегантно приложение, което показва кога виното ви е вероятно да има най-добър вкус на база биодинамичен календар. Можете да преценявате по седмици или по дни, дори са указани най-добрите часове от деня. Ако мисълта да отворите най-добрите бутилки в лош ден ви изпълва с ужас, по този начин ще го избегнете. Включено е кратко и добре написано въведение в биодинамиката.

Ако сте с Android, изтеглете вместо това BioGarden. То няма същата детайлност, но е безплатно и за бъдещи дати.

Local Wine Events

iOS и Android; безплатно

Тясно профилирано приложение, което изрежда какви събития на тема вино се случват близо до вас или в избран от вас или държава (най-добре представени са САЩ и Великобритания). Няма особено много допълнителна функционалност, но пък то е безплатно, което е особено полезно, ако пътувате в чужбина и нямате контакт с местните винени събития.

WSET Wine Game

само за iOS; безплатно

Получавате между 6 и 10 вина, като имате само 60 секунди, за да укажете правилната страна, регион или под-регион. Старт! Няма спор, не е точно като Grand Theft Auto, но има шест нива на сложност и е странно пристрастяващо, да не споменаваме, че е отлично за познанията ви за винена география.

Twitter

iOS и Android; безплатно
Това приложение може и да не е замислено с идеята за вино, но Twitter си остава безценен за любителите на виното. Ако желаете да научавате какво мислят най-добрите журналисти, колумнисти и професионалисти в света на виното, можете да ги следвате там и дори да водите разговор. Каквито и да са последните новини за виното, Twitter е мястото, където ще ги научите първо. Ако не сте там, добре е да бъдете.

Отскочи към Коментарите (0 )

Подобни статии

0 Коментара