Историята на салуми

Салуми (италиански сушени колбаси)

Сушеното месо отдавна е основен компонент на италианската кухня. В исторически план е имало необходимост от разработване на методи за запазване на месото на току-що убитите животни.

Преди всичко - всички меса, включително свинско, телешко, козе, еленско, гъше, овче или това на див глиган, трябва да бъдат осолени. След осоляването има две алтернативи: месото да се опуши, или просто да се суши на въздух.

Осоляването, опушването и сушенето са трите процеса на запазване на прясно месо. Резултатът е деликатес с отличителна соленост, пикантност и аромат, което го прави перфектен за антипасти или в сандвич.

Историята на салуми

Италианците много се гордеят с широката си гама от сушени меса. Древните римляни са създали оригиналните версии на луканиче и прошути, които все още се правят и до наши дни.

Свинското е като че ли най-любимото месо за сушене в Италия, но някои производители на специалитети правят сушени меса, вариращи от гъше и телешко до диви глигани и еленско.

Пикантността на месото има регионални вариации. Южноиталианското салуми е с повече черен пипер, червен пипер и люспици чили, което го прави много по-пикантно от северноиталианските версии.

Просто посетете италианска салумерия, за да придобиете представа за огромните мащаби на уникалните локални и национални сушени меса.

Има две категории италианско салуми.

Прошуто, панчета, копа и други се вземат цели месни разфасовки, от рода на бут или рамо без кост, докато саламите и надениците се оформят от месо, което е било смляно или накълцано на ситно и после напъхано в обвивка.

В тези две категории има големи разлики в размерите, формите, вкуса, текстурата, цвета и методите на производство. Някои италиански салуми се признават на световно ниво, докато други са непознати извън миниатюрните си региони на производство.

Италианското салуми може да бъде много скъпо - заради специалните грижи, които се полагат за животните. Определени видове салуми се правят само от месото на животни, хранени по уникална диета, включваща картофи, царевица, трици и много други специфични храни. Италианските породи животни, съчетани с уникалния средиземноморски климат, спомагат за постигане на ненадминато качество на тези сушени меса. Макар повечето от тях да се предлагат по цял свят, някои по-слабоизвестни разновидности се продават само в малки градчета в Италия.

Типове салуми

Брезаола - тънко нарязано телешко с много тъмночервен цвят. Брезаола е сладка и ароматна. Този салуми се покрива със зехтин и пармезан.

Капокола - произхождаща от региона Кампания, капоколата е бавно печено телешко, заобиколено от пикантен червен пипер.

Копа – Това е изцяло сушен на въздух, тънко нарязан свински врат или бут. Копа е разпространена в италианския регион Емилия-Романя.

Сушена люта копа - също типична за Емилия-Романя, тази разновидност на тънко сушено свинско е много сходна с прошутото. Тя е пикантна, сушена на въздух разновидност на оригиналната копа.

Панчета – Този солено сушен свински корем се подправя с индийско орехче, пипер, копър, сушен млян лют пипер и чесън. Той се поднася тънко нарязан или накълцан след тримесечен процес на сушене.

Прошуто – майстор салумиер ръчно оформя и инспектира всяко прошуто. Интензивният процес на сушене включва ръчно натриване и осоляване, последвано от дълъг период на сушене на въздух. Това не-люто месо се поднася нарязано на тънко или накълцано.

Ротола – моцарела, прошуто, пресен босилек, сушени на слънце домати и лют салами се въртят в малко колело, за да се получи този уникален италиански деликатес.

Салами – италианска традиция с много вариации. Салами най-често се подправя с чесън, пипер, чушка, копър и вино. Вариациите на салами включват финочона, пеперони, фегатели, фелино, дженоезе и миланезе. Всяка от тях е с уникален вкус.

Винено салами – сухо сушен салами, киснат в най-фино италианско вино. Подобно на другите видове салами, той се прави от прясно свинско без добавки. Съчетава се най-добре с хрупкав хляб и меко сирене.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Garrubbo.com

30.03.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара