Източник: Pexels.com

11 причини да се храните здравословно, вместо да започвате диета

Зарежете диетите...

В някой момент от живота си всички ние сме пробвали диети — дума, която у повечето от нас предизвиква инстинктивен ужас. Откриваме, че панталоните ни вече не се закопчават, ризата от миналото лято вече ни е твърде тясна, или просто не харесваме това, което виждаме в огледалото.

Когато това се случи, моментално започваме най-новата модна диета и се опитваме, може би дори удържаме няколко дни, и после се проваляме.

Въодушевяваме се в деня, преди да започнем диетата, както и в първите няколко дни, но после сме твърде заети, или твърде гладни, и диетата стига до очаквания си край, често водейки до силно усещане за срам.

Ето защо всъщност не харесваме диетите.

Бихме предпочели вместо това просто да изградим по-здравословни навици в ежедневието си, да чувстваме тялото си заситено от питателни и вкусни храни и да превърнем това в начин на живот, вместо в 3-седмично прочистване!

Здравословното хранене ви подготвя за дългосрочен резултат, като дава на тялото ви сурови материали, от които то реално се нуждае за оптимално функциониране.

Всъщност мозъкът и тялото са създадени да имат потребност от храна, така че ограничаването на приема на калории предизвиква много ненужен физически стрес и емоционално бреме на тялото, които може да предизвикат дори надебеляване, вместо отслабване.

Диетата и фокусирането върху калориите, вместо върху хранителните вещества, повишава нивата на стрес, така че ни се иска да ядем повече.

Тъй като хората имат силна емоционална връзка с храната, диетите често водят до периоди на ограничения и периоди на преяждане, които са вредни за физическото и психологическото ви благосъстояние.

Когато даваме на тялото си храните, от които то се нуждае и които желае, изпитваме огромна свобода.

С тази свобода можем да се насладим на редките моменти на празнуване и парчето шоколадова торта за рожден ден, наистина изпитвайки удоволствие от споделянето на мига с приятели, вместо да се самообвиняваме и срамуваме.

По-долу посочваме 11 причини, поради които е по-добре да се храните здравословно - и да изоставите завинаги концепцията за диетите.

По-добро възприятие на тялото ви

Здравословното хранене насърчава здравословно тяло. Консумацията на реална, прясна и непреработена храна ви кара да се чувствате чудесно и ви дава енергия да се наслаждавате на живота.

Когато се чувствате добре, ще чувствате комфорт в собствената си кожа, вместо постоянно да се фокусирате върху размерите или теглото си.

Когато намираме свобода в храната, която консумираме, премахваме огромно емоционално бреме, което ни позволява да се обичаме и приемаме такива, каквито сме.

Диетите объркват метаболизма и хормоните

Ограничаването на приема на калории всъщност забавя метаболизма и кара тялото ви да изпада в паника, защото няма достатъчно приемани калории за оптимално функциониране.

Доста често консумацията на по-големи количества от подходящите храни води до намаляване и задържане на теглото - и дава по-добър резултат от простата консумация на по-малко храна!

Здравословното хранене носи удовлетворение

Когато изядете балансирано ястие от протеин, пресни зеленчуци, здравословни въглехидрати и доброкачествени мазнини, задоволявате тялото си и хормоните на глада, така че да не посягате постоянно към закуски или нездравословна храна.

Засищането на глада и удовлетворяването на вкусовите рецептори ви позволява да се храните и да се наслаждавате на ястието, и после да се занимавате с нещо друго, вместо постоянно да мислите за глада си.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

15.05.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара