Наистина ли кафявият ориз е по-добър от белия?

Кафявият ориз съдържа повече хранителни вещества

Според общоприетото мнение, белият ориз е вкусна, гъвкава скорбялна храна, която е вредна за вас, докато кафявият ориз е полезна зърнена храна, която има неприятен вкус.

Дали обаче разликата между двете е толкова недвусмислена?

Да започнем с основните неща - има над 40 000 култивирани разновидности на ориза — всяка от тях с кафява форма.

След като оризът се добива, зърното се изсушава, външната обвивка се премахва и това, което остава - кафявият зародиш и триците — съставя кафявия ориз. Допълнителното мелене и полиране дава белия ориз.

Това рафиниране премахва витамини, минерали и фибри, но създава продукт, който издържа по-дълго на магазинните рафтове - и според някои е с по-добър вкус.

Факт

Кафявият ориз съдържа повече хранителни вещества от белия ориз.

Факт е, че кафявият ориз съдържа повече хранителни вещества от белия. Само една чаша кафяв ориз осигурява повече 80% от дневната необходима доза манган, минерал, който е от критично значение за функционирането на мозъка и нервната система, който освен другото се грижии за регулирането на метаболизма и кръвната захар.

Кафявият ориз също така съдържа двойно повече фосфор от белия - и 2.5 пъти повече желязо, както и естествено масло от трици, което спомага за понижаване на LDL холестерола.

Що се отнася до въпроса с така наречените "анти-хранителни вещества" в кафявия ориз, които са част от естествената защита на растението срещу вредители, повечето хора са единодушни, че това не е причина да избягвате консумацията на кафяв ориз.

Що се отнася до витамините, кафявият ориз съдържа тройно повече B3, четири пъти повече B1, и 10 пъти повече B6.

Производителите понякога се опитват да компенсират това, като обогатяват белия ориз с тънко покритие от витамини, преди да го пуснат на пазара, но загубените фибри и полезно за здравето масло не могат да бъдат възстановени — и ако измиете белия ориз преди варенето му, тези витамини така или иначе изтичат в канала.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара