Не правете тези грешки с кускуса

Кускусът по традиция се сервира към месна или зеленчукова яхния

Има ли нещо, което кускусът не може да постигне? Кускусът е сушено и начупено тесто, направено от грис, нещо като миниатюрна паста, което означава, че се готви с мълниеносна скорост.

Той има сладък, ядков вкус, който се съчетава перфектно със задушено, яхния и печени зеленчуци. Има обаче много грешки, които се допускат, и престъпления срещу кускуса, които се извършват, докато той става масово ястие. Ще видите някои от тях по-долу, наравно със съвети как да ги преодолеете.

1. Употребата на вода

Никога - ама никога! - не използвайте само вода, за да варите кускуса, казва Анди Барагани, старши кулинарен редактор на Bon Appetit.

Ако нямате подръка бульон, направете поне ароматизирана вода, като добавите запечени шушулки звездовиден анасон, счукан чесън и джинджифил и/или половин глава лук. (Употребата на по-едри подправки и ароматизиращи компоненти ви позволява лесно да ги извадите от кускуса, след като се сварят).

Като алтернатива, Барагани предпочита да вари кускус по традиционния метод на пара: той поставя сито, пълнено с овлажнения кускус над 5 см подправена вода, докарва я до къкрене, покрива и вари на пара 15 минути, след което придава на кускуса пухкав вид.

Този процес се повтаря още два пъти преди поднасянето. При този метод се получава невъзможно пухкав кускус, но да бъдем реалисти: има ли някой, който да има толкова време на разположение в сряда вечерта? За ежедневна консумация на кускус, напълно достатъчен е и методът “излейте гореща течност върху кускуса, покрийте, оставете да престои и му придайте пухкавост”.

2. Не-овкусяването на течността със сол

Осолявате водата, когато варите спагети, нали? Овкусявате и когато готвите ориз. Защо тогава не осолявате течността за варене, преди да я добавите към кускуса? Помнете, казва Барагани, че той ще попие течността и всичко, присъстващо в нея.

Въпреки че ще се наложи да пробвате на вкус и да промените начина на овкусяване и подправяне след сготвянето, дайте си добър старт и подправете още от самото начало със сол водата.

3. Мързелът при оформянето на кускуса

Повечето рецепти призовават за придаване на пухкав вид на вече сварения кускус преди поднасяне. Ако само пъхате вилица в тенджерата и я развъртате наоколо, неизбежно ще получите разпръснати топки от кускус. Отделете няколко допълнителни минути, за да го направите както трябва.

Покрийте лист хартия за печене с чиста кухненска кърпа и изсипете отгоре сварения кускус. Използвайте пръстите си, за да разделите внимателно зрънцата (Барагани първо пръска кускуса с бутилка вода с дозатор, за да улесни разделянето — но както вероятно сте се досетили, той приема кускуса много насериозно!).

“Всяко зрънце трябва да има специфична, отличителна текстура, като хайвер, когато го дъвчете,” обяснява той.

4. Прекаленото подправяне

Не удавяйте сварения кускус с гъст винегрет — той никога не бива да има влажна текстура. Отделянето на достатъчно време за правилното му сваряване води до ястие с деликатни вкусове (Ядков! Печен! Пикантен! Сладък!), и не желаете да маскирате тези вкусове под тонове сос.

Сдържано поръсване с екстра върджин зехтин или разтопено масло, сол и пипер, плюс пресни билки (накъсани, не накълцани!) е предостатъчно.

Барагани обича да поднася кускуса като проста, непретенциозна гарнитура към задушено и яхния, вместо като основно ястие, изобилстващо от допълнения. “Не искам никога повече да виждам червена боровинка или семе от тиква в кускуса си,” се зарича той. И вероятно е прав.

5. Поднасянето на кускуса студен

Ако не е свръх-горещ, кускусът трябва да се поднася на стайна температура. Ниската температура, особено в хладилника, насърчава слепването и образуването на топки (а както сте се досетили, слепването е нещо крайно нежелателно).

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Bon Appetit

03.07.2020 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара