Пенливото вино: най-прекрасната грешка на природата

Символът на лукса

Първият синоним, който хрумва на мнозинството от нас, когато стане въпрос за пенливи вина е думата “шампанско”.

Едно от най-успешните и престижни вина изобщо, виното на Чърчил, на царете, на Формула 1, на haute couture, символът на лукса в днешния глобализиран свят.

Виното, създаването на което е изпълнено с магически звучащи думи, като liqueurdetirage, degorgement, remuage, perlage, виното, което става от друго, вече готово, вино!

Ценителите обаче като че ли са поуморени да слушат за откривателя на пенливото вино - слепия монах Дом Периньон, който провъзгласил откритието си с: “Аз пия звезди!” - и повечето от тях вече са наясно, че монахът не е открил шампанското, че не е бил сляп и че всъщност не се е радвал на мехурчетата във виното си.

В този кратък текст няма да се спираме на технологичните подробности (тях ще оставим за отделен материал), а ще ви разкажем нещо по-интересно от историята на това винаго модерно вино.

Да започнем с един малък тест. Оградете правилния/те отговор/и.

Шампанското:

а) е било любимо питие на руските царе

б) е създадено с решаващото съдействие на бургундските монаси

в) е британско откритие

Верните отговори са а), б) ... и в). И в)?

Невъзможно е да се каже с точност кога е създадено първото пенливо вино, тъй като по всяка вероятност това е станало несъзнателно.

Дълги години на газираността на виното се е гледало като на грешка, по подобие на корка или оксидацията днес. Това, което е факт обаче е, че първото френско писмено споменаване на пенливо вино от Шампан е през 1718 г., докато първото английско е датирано с 20 години по-рано.

Пенливото вино не само е било познато в Англия преди Франция, но и публиката е била луда по него, а поетите са го възхвалявали в творбите си. Първият документ, с описанието на това, което по-късно ще стане известно като methode champenoise – прибавянето на захар към вино с цел газирането му – се намира в Лондон, не в Ремс или Еперне, в архивите на RoyalSociety, където се съхранява от 17.12.1662 г до днес. Написано е шест години преди Дом Периньон изобщо да стъпи в абатството Овийер.

Някои теории в психологията твърдят, че не е важно кои са родителите ви, а в каква среда израствате. В детските си години шампанското преминава през здравата, амбициозна и ... тевтонска опека на търговците от Шампан от 18 век (над 90% от къщите за шампанско са основани от германски търговци).

Без тях то никога не би било това, което е днес: рядко евтино, често декадентско и елитарно, но винаги празник – за семейството или за сетивата ни.

От Франция перлите на лукса се разпръсват по цял свят и днес върховете на пенливото вино съвсем не са само в Шампан. Едни от най-приятните ви срещи могат да бъдат на места и с вина, от които не очаквате да погъделичкат езика ви: италианската Franciacorta, френското Limoux, елзаските Cremants, испанската Cava, австралийски и новозеландски sparklingwines, южноафриканския CapClassique, лимитираните серии Sekt на немските и австрийски изби.   

Отскочи към Коментарите (0 )

Яна Петкова

След интересни професионални лутания Яна достига до прозрението, че виното не е просто течност в бутилка. Оттогава се образова във винено отношение по всички възможни начини и засега е единственият за България притежател на WSET Diplomа, което я прави дегустатор и винен журналист.

12.06.2015 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара