
Пенливото вино: най-прекрасната грешка на природата
Символът на лукса
Първият синоним, който хрумва на мнозинството от нас, когато стане въпрос за пенливи вина е думата “шампанско”.
Едно от най-успешните и престижни вина изобщо, виното на Чърчил, на царете, на Формула 1, на haute couture, символът на лукса в днешния глобализиран свят.
Виното, създаването на което е изпълнено с магически звучащи думи, като liqueurdetirage, degorgement, remuage, perlage, виното, което става от друго, вече готово, вино!
Ценителите обаче като че ли са поуморени да слушат за откривателя на пенливото вино - слепия монах Дом Периньон, който провъзгласил откритието си с: “Аз пия звезди!” - и повечето от тях вече са наясно, че монахът не е открил шампанското, че не е бил сляп и че всъщност не се е радвал на мехурчетата във виното си.
В този кратък текст няма да се спираме на технологичните подробности (тях ще оставим за отделен материал), а ще ви разкажем нещо по-интересно от историята на това винаго модерно вино.
Да започнем с един малък тест. Оградете правилния/те отговор/и.
How to open a bottle of champagne (without taking your eye out) http://t.co/tn1D8416lC
— Angela Wintaly (@wintalynetwork) May 26, 2015
Шампанското:
а) е било любимо питие на руските царе
б) е създадено с решаващото съдействие на бургундските монаси
в) е британско откритие
Верните отговори са а), б) ... и в). И в)?
Невъзможно е да се каже с точност кога е създадено първото пенливо вино, тъй като по всяка вероятност това е станало несъзнателно.
Дълги години на газираността на виното се е гледало като на грешка, по подобие на корка или оксидацията днес. Това, което е факт обаче е, че първото френско писмено споменаване на пенливо вино от Шампан е през 1718 г., докато първото английско е датирано с 20 години по-рано.
Пенливото вино не само е било познато в Англия преди Франция, но и публиката е била луда по него, а поетите са го възхвалявали в творбите си. Първият документ, с описанието на това, което по-късно ще стане известно като methode champenoise – прибавянето на захар към вино с цел газирането му – се намира в Лондон, не в Ремс или Еперне, в архивите на RoyalSociety, където се съхранява от 17.12.1662 г до днес. Написано е шест години преди Дом Периньон изобщо да стъпи в абатството Овийер.
Някои теории в психологията твърдят, че не е важно кои са родителите ви, а в каква среда израствате. В детските си години шампанското преминава през здравата, амбициозна и ... тевтонска опека на търговците от Шампан от 18 век (над 90% от къщите за шампанско са основани от германски търговци).
Без тях то никога не би било това, което е днес: рядко евтино, често декадентско и елитарно, но винаги празник – за семейството или за сетивата ни.
От Франция перлите на лукса се разпръсват по цял свят и днес върховете на пенливото вино съвсем не са само в Шампан. Едни от най-приятните ви срещи могат да бъдат на места и с вина, от които не очаквате да погъделичкат езика ви: италианската Franciacorta, френското Limoux, елзаските Cremants, испанската Cava, австралийски и новозеландски sparklingwines, южноафриканския CapClassique, лимитираните серии Sekt на немските и австрийски изби.

Яна Петкова
След интересни професионални лутания Яна достига до прозрението, че виното не е просто течност в бутилка. Оттогава се образова във винено отношение по всички възможни начини и засега е единственият за България притежател на WSET Diplomа, което я прави дегустатор и винен журналист.
12.06.2015 Всички статии от този автор →10 неща, които гостите на сватби мразят
02.05.2022
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Аспержи с бял боб
03.05.2022
Патешки гърди с пюре от тиква
02.05.2022
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.03.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
