Науката за махмурлука

Защо алкохолът причинява махмурлук?

Понякога изглежда сякаш мъката на махмурлука е вселенска шега, наказание за удоволствието от купонясването предната вечер.

Каквато и да е причината, попрекалили сте с пиенето и се събуждате с пулсиращо главоболие, обръщащ се стомах и заричане никога повече да не пиете толкова.

Вероятно лъжете - и следващият ви махмурлук ви очаква буквално зад ъгъла.

Няма ясно обяснение кой ще се събуди все едно смъртта е наминала да го навести, но в последния момент е размислила.

Някои изследвания обаче показват, че съдържанието на алкохол в кръвта 1 промил е вълшебната граница.

За мъжете 5-7 коктейла за период между 4 и 6 часа почти неизбежно водят до махмурлук. Жените като цяло постигат същия резултат с 3 до 5 питиета.

Симптомите на махмурлука достигат своя пик, когато алкохолното съдържание в кръвта спадне обратно до нула - около 12 часа след консумацията на алкохол.

Защо алкохолът причинява махмурлук?

Въпреки факта, че махмурлукът е невероятно разпространен, засяга милиони хора и е отговорен за милиарди долари годишна изгубена продуктивност и отсъствия от работното място, забележително малко са изследванията, свързани с причините и преодоляването му.

Така че истината е, че не сме напълно сигурни какво причинява махмурлука. Има обаче няколко теории по въпроса.

В черния дроб, алкохолът се разлага на токсичен ацеталдехид. Ензим, наречен дехидрогеназа, допълнително го преработва в безвредна оцетна киселина.

Ако количеството алкохол, което сте изпили, изпреварва способността на ензимите ви да го преработят, ацеталдехидът се натрупва в тялото и води до главоболие и гадене.

Понижената способност за разлагане на ацеталдехида донякъде е причината за "азиатския блясък" — зачервяването след пиене на алкохол.

Друга популярна теория са конгенерите. Тези съставки, образуващи се при ферментацията, съществуват в различна степен в различните типове алкохол.

Тъмните алкохоли са с високо съдържание на конгенери (червено вино, уиски, текила) и доказано увеличават честотата и силата на махмурлука, в сравнение с алкохола с ниско съдържание на конгенери (водка, джин, ром).

Относително нов играч в дебата е ролята на имунната система.

Изследване от 2003 установява, че хората с махмурлук имат повишени нива на цитокини - химически вещества, образувани от имунната ни система, които служат за предаване на сигнали между клетките и спомагат за справянето с инфекции.

Високите нива на цитокини се свързват с гадене, главоболие и умора - и в някои изследвания нарушено изграждане на спомени.

Въпреки че са нужни още изследвания, за да се уточнят причините за махмурлука, имаме биологични обяснения за някои от симптомите.

Пулсиращото главоболие

Алкохолът потиска вазопресините - антидиуретични хормони (веществата, които обикновено ви помагат да задържате течности). Ето защо постоянно изпитвате нужда да ходите до тоалетната.

Не е изненадващо, че е възникнала теория, според която дехидратирането причинява махмурлука, но науката не е съгласна с тази теза.

Изследвания показват, че нивата на електролити в организма на хората с махмурлук в сравнение с тези без, не са чак толкова различни.

Освен това, в случаи, когато има разлики, няма пряка връзка между сериозността на симптомите и нивата на електролити или хормони в кръвта.

Дехидратирането обаче може да е свързано с главоболието ви. Когато организмът ви е лишен от течности, кръвоносните съдове в тялото се свиват, опитвайки се да поддържат кръвното налягане.

Това има неприятния страничен ефект от намаляване на притока на кръв в мозъка и разширяване на кръвоносните съдове в мозъка.

Мозъкът ви се свива, отдръпвайки се от черепа и задействайки рецепторите за болка, което води до главоболие. Дехидратацията също така е причината за пресъхването на устата.

Вълните от гадене

Алкохолът дразни стомашните лигавици и засилва генерирането на стомашна киселина, панкреасни и чревни секрети. Това може да води до гадене, болки в стомаха и диария.

Въпреки поривите за повръщане, това всъщност не помага особено за преодоляването на махмурлука — алкохолът вече е в кръвта, така че не можете да направите нищо, освен да го изчакате да приключи започнатата работа.

Смазващото изтощение

Алкохолът също така потиска естествения стимулант глутамин. Когато спрете да пиете, тялото засилва производството му, стимулирайки мозъка и пречейки на препилите да заспят дълбок и спокоен сън.

Може би донякъде това е причината тялото ви да се чувства като мъртво и да искате единствено да се пъхнете обратно под завивките и да гледате тъпи телевизионни шоута, докато не минат страданията ви.

Също така консумацията на алкохол води до спад на кръвната захар, което допринася за изтощението, потиснатостта и нестабилността.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара