Етикет на храненето от камион за храна

Правилата за етикет на масата трябва да се адаптират, когато консумирате от камион за храна

Всички знаят базовите правила на етикет на масата: не говорете с пълна уста; лактите не на масата; не започвайте да се храните, преди всички да са се разположили около масата. Но при най-новия тренд, свързан с храненето от камион за храна, този етикет реално не важи. 

Което обаче не означава, че консумацията от камион за храна е лишена от правила.

Има много правила на етикета, които все така трябва да се спазват. Уверете се, че ги знаете, преди да посетите за първи път камион за храна, за да не дразните готвачите, да избегнете излагации и да не безпокоите другите клиенти.

Първото, което трябва да помните, е че камионите за храна са неимоверно популярни.

Те са най-новата мода в непретенциозното хранене и всички са луди по тях. Този неформален, достъпен начин за хранене е любим за много градски жители, и поради това камионите за храна очаквано са крайно натоварени.

Тоест трябва да бъдете търпеливи. Не искайте те да побързат с поръчката ви и не се бутайте нетърпеливо в опашката, стремейки се да накарате другите да се движат по-бързо.

Готвачите в камионите за храна имат много поръчки, малоброен екип и ограничено пространство, така че нещата изискват време.

Също така ще станете изключително непопулярни, ако се пререждате.

Ако сте помолили приятел да ви запази място на опашката и после дойдете с още петима души, отивайки направо най-отпред, ще бъдете посрещнати от изобилие от недружелюбни лица, злостни коментари и забележки.

Консумацията от камион за храна изисква чакане, така че свикнете с това и си чакайте реда.

Всички камиони за храна имат меню, поставено отвън на камиона.

То не е само за декорация. Прочетете менюто, докато чакате — ще чакате доста, така че няма оправдания да не го сторите и да не решите какво точно ще вземете, преди да ви дойде редът.

Ако сте човекът, който прекарва пет минути в опити да реши какво да поръча, когато сте най-отпред, всички, включитено и хората, работещи в камиона за храна, ще изгубят търпение.

Помненето, че камионът за храна не е ресторант, ще ви помогне много, когато става дума за етикет.

Кухнята му е вътре в камиона: пространството в нея е ограничено, а единствените съставки са тези, които са изписани на менюто.

Поради това не се опитвайте да поръчате нещо, което не присъства в менюто, или да правите многобройни сложни замени в нещо от менюто. Всякакви сложни поръчки само ще покажат липсата на разбиране от ваша страна какво правят готвачите в камиона.

Никога не отивайте да поръчвате от камион за храна без пари в брой.

Много от тези малки фирми не приемат кредитни или дебитни карти, и често за тях е много по-лесно - както и за вас и всички останали чакащи на опашката - ако просто платите в брой. Този прост съвет ще ви спечели одобрението на всички.

За разлика от ресторантите, не е необходимо или задължително да оставяте бакшиш при покупка от камион за храна: все пак поръчвате сами храната си от тезгяха и после си отивате. Малка сума над сметката - като жест - обаче ще ви направи много популярен. Бъдете щедри, и може дори да получите нещо допълнително за хранене в замяна на щедростта ви.

Накрая, не забравяйте да почистите след себе си.

Хората, държащи и работещи в камиона за храна, нямат персонал, който да почиства след вас, така че си съберете боклука и го изхвърлете в кошчето за смет. Това е добър начин да приключите консумацията си от камиона за храна в добра атмосфера.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

17.07.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара