История на виното – Средновековие

Виното, заедно с вълната, е най-луксозната стока

С упадъка на Римската Империя настъпват тъмни години за виното, от които бавно изплуват радващите окото ни картини от Средновековието – на пиещи вино хора.

В Ранното Средновековие църквата е важен участник в обществено-политическия живот.

На нея виното дължи оцеляването си през този период.

Факт

През Средновековието католическата църква създава и притежава значителна част от най-известните лозя в Европа.

Монасите се грижат за създаването на нови лозя, те намират и подготвят нови терени за лозарство, парцелират и ограждат земите.

Много от собствениците на лозя и тръгващи на поход рицари-кръстоносци завещават земите си на църквата и така тя се превръща в пазител на виното, не само в ролята му на кръвта Христова, но и като извор на утеха и топлина в един тежък свят.

През Средновековието католическата църква създава и притежава значителна част от най-известните лозя в Европа.

Монасите–бенедиктинци допринасят изключително много за развитието на винарството.

Тръгвайки от манастирите си в Монте Касино, Италия и Клюни, Бургундия, те култивират едни от най-добрите лозя.

В последствие обаче, изпадат в немилост тъй като често “ставали от масата с пълни с вино тела и разгорещени глави”.

Към най-значителните им манастири се числят Фулда и Лорш, както и такива в Елзас, Швейцария, Бавария и Австрия.

През 1112 г. Бернар де Клерво, несподелящ  прекалено светския начин на живот на бенедиктинците, се отделя от ордена и създава нов -  аскетичния цистерциански орден, наречен на абатството Сито, близо до Кот д’Ор, Бургундия.

Бернар де Клерво създава едни от най-значителните лозарски масиви в Бургундия и построява невероятно красиви манастири във Франция и Германия.

В последствие той също изпада в немилост заради “разпуснатостта” си.

Някои от манастирите му имат репутацията на днешните 5-звездни хотели.

Изключение от всеобщото господство на църквата по това време е процъфтяващата винарска област Бордо, чието развитие се подчинява на определено обстоятелство.

От 1152 до 1453 г. Аквитанското херцогство е свързано чрез женитба с английската корона и всяка година областта е заета единствено с това да изпраща хиляди литри червено вино към Англия.

Безспорен е фактът, че под егидата на църквата и манастирите се полагат основите на лозарството и винарството, за които са въведени строги правила и се появяват някои от познатите ни днес винени сортове.

Виното, заедно с вълната, е най-луксозната стока на Средновековието. Търговците на вино и платове натрупват огромни състояния.

На големите панаири във Фландрия и Шампан се стичат хора от цяла Европа.

Винените дегустации са в зората си.

През 1224 г. кралят на Франция организира международна винена дегустация – “Битката на вината” събира 70 участника от Испания, Германия, Франция и Кипър.

Журито е един английски свещеник, а победител – Кипър.

Отскочи към Коментарите (0)

Яна Петкова

След интересни професионални лутания Яна достига до прозрението, че виното не е просто течност в бутилка. Оттогава се образова във винено отношение по всички възможни начини и засега е единственият за България притежател на WSET Diplomа, което я прави дегустатор и винен журналист.

28.05.2015 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара