Дори и да сте си купили най-новата и най-добра кафемашина, гъстата креместа повърхност на купеното в магазина еспресо е трудна за възпроизвеждане в домашни условия.
Защо? Защото при еспресо машините всичко опира до налягане.
Разликите в налягането водят до огромна разлика при правенето на кафе. Те влияят на вкуса, цвета, аромата и текстурата - и това е само върхът на айсберга.
Всъщност приготвянето на перфектната чаша кафе е свързано с много наука, както ще видите в това видео от Science Channel.
Как работят кафе-машините
Разгледайте отвътре начина на функциониране на луксозна автоматична кафемашина, така че да разберете как налягането влияе на всяка чаша кафе:
Все още сте любопитни за кафето?
По-долу обясняваме какво представляват 23 най-популярни напитки с кафе, които ще откриете в менюто на кафенето или ресторанта, който посещавате.
Еспресо / Espresso
30 мл еспресо
Двойно / Doppio
60 мл еспресо
Късо / Ristretto
22 мл концентрирано еспресо
Дълго / Lungo
90 мл не толкова концентрирано еспресо
Макиато / Macchiato
Съвсем малко мляко с пяна
60 мл еспресо
Кафе със сметана / Café creme
30 мл гъста сметана
60 мл еспресо
Кафе ноазет / Café noisette
30 мл горещо мляко
60 мл еспресо
Кортадо / Cortado
30 мл мляко с пяна
60 мл еспресо
Капучино / Cappuccino
60 мл мляко с пяна
60 мл сварено на пара мляко
60 мл еспресо
Сухо капучино / Dry cappuccino
120 мл мляко с пяна
60 мл еспресо
Американо / Americano
90 мл гореща вода
60 мл еспресо
Афогато / Affogato
60 мл еспресо
90 мл ванилов сладолед
Бреве / Breve
90 мл обезмаслено мляко
60 мл еспресо
Мока бреве / Mocha breve
60 мл обезмаслено мляко
60 мл шоколад
60 мл еспресо
Мока / Mocha
30 мл сварено на пара мляко
60 мл шоколад
60 мл еспресо
Кафе кон ело / Café con hielo
кубчета лед
60 мл еспресо
Кафе бомбон / Café bombon
60 мл еспресо
60 мл подсладено кондензирано мляко
Кафе със сметана / Con panna
90 мл разбита сметана
60 мл еспресо
Флет уайт / Flat white
120 мл сварено на пара мляко
60 мл еспресо
Блек ай / Black eye
120 мл филтърно кафе
60 мл еспресо
Лате / Latte
2 мл мляко с пяна
300 мл сварено на пара мляко
60 мл еспресо
Галао / Galao
90 мл мляко с пяна
30 мл еспресо
Двойно лате / Double latte
2 мл мляко с пяна
240 мл сварено на пара мляко
120 мл еспресо
Бадемов сладкиш
08.01.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015