Източник: Pexels.com

Най-добрите (и най-лошите) органични продукти

Защо не си струва да купувате органично манго

Ако ягодовият шорткейк е любимият ви летен десерт, може би е по-добре да се замислите за подмяната на ягодите с други плодове — или поне да се уверите, че ягодите, които използвате за него, са органични.

Това е един от изводите от годишния доклад на Environmental Working Group за употребата на пестициди, който тази година поставя ягодите начело на така наречената “мръсна дузина”, измествайки ябълките от първото място в списъка.

Класацията, огласявана годишно от работната група, е базирана на анализи на данни от тестване на хиляди образци на плодове и зеленчуци през 2014 г. от американското Министерство на земеделието.

Това е първият път в последните пет години, в който ябълките не оглавяват "мръсната дузина".

Соня Лъндър, старши анализатор във вашингтонската некомерсиална организация Environmental Working Group, коментира, че в случая играят роля два фактора.

Има спад на количеството пестициди, открити в ябълките, и нарастване на употребата на пестициди и дезинфектанти в Калифорния, където се отглеждат над три четвърти от пресните ягоди в САЩ. “Ягодите са силно третирани с химически препарати посев,” казва Лъндър.

Междувременно ананасите, мангото и кивито продължават да са сред най-малко замърсените плодове, а авокадото отново води в “чистата петнадесетица”, списъкът с традиционно отглеждани продукти с най-малко остатъци от пестициди.

Други акценти от ръководството за купувачи на EWG за съдържанието на пестициди в продуктите през 2016:

Ябълките все още са на 2 място в "мръсната дузина", а черешите тази година са преминали с три места напред в класацията до 7 позиция.

Другите продукти в списъка също са тънкокори плодове и зеленчуци: нектарини, праскови, целина/селъри, грозде, череши, спанак, домати, сладки пиперки, чери домати и краставици.

Авокадото стабилно остава начело на списъка "чистата петнадесетица" в последните няколко години. Пестициди са били открити в под 1% от тестваните образци при последните изследвания.

Другите храни, които е най-малковероятно да съдържат пестициди - много от които, подобно на авокадото, имат външна кора, която се премахва преди консумация — са сладка царевица, ананас, зеле, замразен сладък грах, лук, аспержи, манго, папая, киви, патладжан, грейпфрут, пъпеш и карфиол.

Пъпешът тип "медена роса" заема 12 място в "чистата петнадесетица", изхвърляйки от нея сладките картофи.

Отглежданите в домашни условия боровинки (14 място в пълния списък от 48 продукти) е малко по-вероятно да съдържат определени пестициди, отколкото вносните такива.

Обратното важи за граха — вносният е на 13 място сред “най-мръсните,” доста над местния, който е на 28 място в списъка.

Кейлът и лютите чушки не попадат в "мръсната дузина", но все пак са “повод за специални опасения за общественото здраве,” защото в миналото тестовете им са показали наличие на особено токсични пестициди, твърди докладът.

Най-скорошните данни на американското Министерство на земеделието са от 2009, “така че очакваме с нетърпение да видим нови данни за тези растения,” коментира Лъндър.

Препоръката на EWG, ако желаете да ограничите излагането си на пестициди?

Купувайте органични продукти, особено плодове и зеленчуци от "мръсната дузина", и ги мийте старателно преди консумация. Въпреки че остатъци от пестицидите все още може да се окажат в годната за консумация част на плодовете и зеленчуците, “ако не миете усърдно продуктите, вероятно консумирате повече пестициди,” отбелязва Лъндър.

Ако органичните версии на съответните плодове и зеленчуци не са достъпни или са на твърде неизгодна цена, топлинната обработка на зеленчуците обикновено намалява нивата на пестициди, информират от EWG.

Изводът: Въпреки всичко яжте кейл — и всичко останало. "Все пак смятаме, че е важно да се консумира разнообразна храна,” обобщава Лъндър. “Продължавайте да консумирате плодове и зеленчуци."

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара