Най-самотният 5-звезден ресторант в света

... се намира в Антарктика

Животът в кухнята никога не е лесен — да бъдеш готвач е професия, която изисква невероятна прецизност, креативност и способност да поддържаш спокойствие в уникално стресираща среда, дори и в най-добрите възможни условия.

На място като станция "Конкордия" в Антарктика, една от най-изолираните научноизследователски лаборатории в света, където денят и нощта траят с месеци и температурите варират между -30 и -60 по целзий, вече стресиращата задача да бъдеш готвач започва да звучи като адско проклятие.

Не така обаче мисли Лука Фикара, който е настоящият готвач на базата от ноември насам.

Фикара тъкмо е навлязъл в първата си пълна седмица на пълен мрак в базата, но въпреки факта, че няма да види слънцето още три месеца, той все още прелива от усмивки и шеги.

Фикара трябва да действа в среда, която е крайно далеч от "най-добрите условия", но въпреки всички трудности, свързани с длъжностната му характеристика, малките неща са това, което му липсва най-много:

"Минаха три месеца, откакто ядох портокал", казва той с меланхолия, която могат да предизвикат само три месеца без портокал.

Фикара, с любов определян като "Дейвид Копърфийлд в кухнята" от своите съжители в базата, произхожда от Сицилия, където е прекарал пет години в обучение за готвач в IPSSAR Hospitality School в Катания, Италия.

На 30 години, Фикара в продължение на години е работил в кухни в Австралия, Англия и Испания, макар че работата в кухня на бял континент винаги е била малко повече от мечта.

"Ако говоря честно, да отида в Антарктика не е влизаше в плановете ми", казва Фикара през смях. "Беше като лотария — просто си купуваш талон, изтриваш го, вадиш късмет, печелиш. Винаги си мечтаеш за това, но никога не си мислиш, че ти ще си победителят".

Всяка година, италианската национална програма за антарктически изследвания (която поддържа базата заедно с френския полярен институт "Пол Емил Виктор") провежда лотария, определяща кой ще прекара следващата година като гостуващ готвач в "Конкордия".

Тази лотарийна система е спечелила на станцията сериозна репутация по отношение на храната, която е призната дори от Lonely Planet като място, "считано от мнозина за най-добрата кухня в Антарктика, с отлични вина и обеди от седем ястия в неделя".

Фикара не е очаквал да се окаже в кухнята на "Конкордия", но той се е оказал перфектен за тази работа, заради разнообразния си кулинарен репертоар.

Готвачите, избирани от италианската национална антарктическа програма, трябва да демонстрират не само отлични умения като готвачи, но и богати познания по международни кулинарни практики, така че да могат да угодят на вкусовете на 13-членния зимен екипаж на "Конкордия", които идват от Англия, Швейцария, Франция и Италия.

Зимният научен екип в "Конкордия" живее в почти тотална изолация, като контактът му с външния свят е ограничен до цифрови комуникации през осемте месеца на годината, в които Антарктика е толкова студена, че самолетното гориво се превръща в желеи посещенията на външни лица в базата стават невъзможни.

В тези изолирани условия, храната придобива специално значение за всички в базата.

Въпреки че екипажът може и да е закотвен в станцията до ноември, Фикара все пак успява да позволи на колегите си да се завърнат у дома всяка вечер, опирайки се на аромата на йоркширски пудинг, гъши дроб или пилешко с пармезан.

Освен че опитва да угажда на местните вкусове на различните членове на екипа, Фикара устройва и тематични нощи всяка събота, в които приготвя някои от най-пищните си ястия.

"Трябва да разберете, че всички дни тук си приличат. Така че за да има някакъв ефект в края на седмицата, се опитваме да правим специални събития", казва Фикара.

"Например за френските членове на екипа се опитах да направя много изтънчено френско ястие. Възложих на един от тях работата на сомелиер и обясних как да сервира храната. Правили сме няколко такива вечери — много изискани и стилни".

Въпреки празничната атмосфера, която се създава в базата от пиршествата на Фикара всяка седмица, партито не би било особено успешно без друга критична съставка: алкохола.

Екипажът съхранява достатъчно разнообразна гама от алкохолни питиета, но има достъп до тях само в съботните вечери, когато те се хранят, пият и се забавляват, за да отпразнуват края на поредната седмица в базата. Освен че изтеглят рецепти за коктейли, с които да експериментират на вечеря, членовете на екипа особено обичат вино, което е като еликсир на живота за италианците и французите сред тях.

"Не е като да имаме винобар, но имаме много вино — за съжаление само френско", казва Фикара през смях.

"Мисля, че най-доброто вино за всеки е това от мястото, където е роден, но чаша вино винаги е удоволствие".

През летните месеци (от ноември до февруари), населението на "Конкордия" нараства до около 75 души, което често налага на готвача да използва помощници в кухнята.

През осемте месеца, когато има само около десетина други членове на екипа в базата, Фикара трябва да прави закуска, обед и вечеря самостоятелно.

Това е изтощително занимание, но Фикара не винаги е лишен от помощ — той оставя вратата на кухнята отворена, като винаги е готов да дава уроци по готвене на своите съжители в базата.

"През повечето време съм сам в кухнята, но понякога давам уроци по готвене, така че правя мъфини с Бет (англичанката-лекар на "Конкордия"), или пица с Марио (италианския командир на мисията),” споделя Фикара.

Освен че обучава екипажа как да готви, Лука ги забавлява и с истории как се е научил да прави ястието, което те приготвят.

"Чудесно е, когато се храним, защото споделяме изживяването на пътуването, или споделяме съставките, които никога не сме познавали. Всяка чиния, всяко ястие има история от мен, така че винаги обяснявам как съм се научил да приготвям нещо".

Лятото носи със себе си не само постоянна слънчева светлина и десетки нови членове на екипа, но и доставки на прясна храна, лукс за Фикара, който работи със замразени и дехидратирани съставки от март. Но въпреки че за екипажа е изключително вълнуващо да види храна, която не е замразена или консервирана, това не е повод за пиршество.

"Може би ще се изненадате, но когато получим пресни зеленчуци, най-страхотният начин да ги консумираме е естественият, просто да вземеш домата и да отхапеш от него", казва Фикара, предизвиквайки жални стонове от колегите си, докато те си представят колко прекрасно би било да видят пресни плодове и зеленчуци отново през ноември.

Пресните храни изминават невероятно пътешествие, за да стигнат до базата, като съставки от Франция, Италия и Австралия пристигат до континента с лодка и в следващите десет дни изминават 1200 километра до "Конкордия".

Фикара трябва да планира ястията си с месеци в бъдещето, вземайки предвид както кулинарното разнообразие, така и строгия бюджет за храна в базата, и дори и тогава естеството на системата на доставки на складовите му запаси означава, че пристигането на храната никога не е гарантирано.

"Много е важно виното, плодовете и зеленчуците да бъдат държани в специален контейнер по пътя до базата. Иначе ще получим замразена храна, и след като я размразим тя започва да се топи", казва Фикара.

"Този път, за първи път от може би десет години, имахме проблем с полет и не получих всичката прясна храна, която бях поръчал. Никога не е сигурно, че ще получиш каквото и да е".

Като цяло Фикара се наслаждава на времето си в "Конкордия", но въпреки това очаква с нетърпение да се завърне в кухня, която не е насред пустошта, и към всички "луксове", които означава това.

На раздяла той предлага няколко съвета за бъдещите готвачи на "Конкордия".

"Най-трудното са съставките. Не живеем на нормално място, и всичката храна, която имаме тук, е замразена, така че е доста трудно да се постига правилният вкус и аромат на храната", споделя той.

"Но винаги поддържайте висок дух и позитивна нагласа. Никога не се поддавайте на мързела – и винаги се опитвайте да правите нови неща".

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Мunchies.vice.com

21.06.2015 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара