5 причини да изпиете още една чаша кафе

Кафето вече се счита не само за безобидно, но и за полезно за здравето

Вече имаме официално становище: Консултативният комитет по здравословно хранене на САЩ наскоро публикува обновените си препоръки до Администрацията по храните и лекарствата, Министерството на земеделието и други американски правителствени агенции.

Според тях кафето вече се счита не само за безобидно, но и за полезно за здравето. След десетилетия, в които обществеността беше убеждавана, че популярната напитка е точно обратното на полезна, се радваме да научим, че официалната политика най-после наваксва с многодишните изследвания за положителния ефект от него.

Кафето изобилства от предпазващи здравето антиоксиданти.

Като любители на кафето — признаваме си, че пием поне по две чаши на ден, малко над средния прием от 1.7 чаши — ви приканваме да се присъедините към нас и да се запознаете с тези отдавна очаквани новини за кафето.

Първо нека разгледаме някои от изследванията и изводите, на база които комисията е формулирала новите си препоръки.

1. Преодолейте депресията.

Една на всеки пет жени бива диагностицирана с депресия в някой момент от живота си. Според изследване, публикувано в Archives of Internal Medicine, което проследява състоянието на над 50 700 жени, които първоначално не са имали депресия, след 10 години малко повече от 2600 от тях са били вече страдащи от нея.

Изследването разкрива обратна корелация: колкото повече кафе се консумира, толкова по-малко случаи на депресия има. По-конкретно жените, които са пиели по две-три чаши кафе със съдържание на кофеин дневно, е било с 15 по-маловероятно да развият депресия, в сравнение с тези, които са консумирали само по една чаша или по-малко на седмица. Тези, които са пили четири или повече чаши дневно, са намалявали риска с още повече – с 20%, но дори жените, пиещи само по една чаша на ден, донякъде са намалявали риска.

2. Намалете риска от диабет.

През последното десетилетие има много изследвания, които свързват пиенето на няколко чаши кафе на ден с по-нисък риск от развиване на диабет тип 2.

Скорошни проучвания разглеждат ефекта на увеличаването или намаляването на количеството кафе. Учените от Харвардската школа по обществено здраве са анализирали здравните досиета на над 120 000 души, работещи в медицинската сфера, през 4-годишен период. Констатациите им са публикувани в изданието Diabetologia: хората, които са увеличили приема си с повече от една чаша на ден, са били изложени на 11% по-малък риск от тези, които не са променяли консумацията на кафе. А тези, които са намалили потреблението си на кафе с повече от чаша на ден, са увеличили риска от диабет тип 2 със 17%.

3. Намалете риска от развиване на ендометриален рак.

Това е шестият по честота на разпространение рак сред жените по света, обикновено сред тези в менопаузата. В анализ на осем по-ранни изследвания, учените от Американския институт за ракови изследвания и Световният фонд за изследвания на рака установяват, че и обикновеното, и без кофеиновото кафе изглежда предлагат някаква защита от това заболяване.

Различните изследвания разглеждат количествата кафе, консумирани дневно, но изглежда, че дори и една чаша дневно намалява риска със 7-8 процента. Тъй като няма сериозна разлика в резултатите между безкофеиновото и кофеиновото кафе, това означава, че кофеинът не е основната причина за тази промяна. Учените считат, че антиоксидантите в кафето са реалната защита - и по-конкретно сложната съставна хлорогенна киселина, която е налице и в костилкови плодове като праскови и сини сливи.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара