Науката на доброто вино

Aко положите солидни основи, ще знаете как да намирате висококачествено вино

Какво прави доброто вино… добро?

Разбирането на процесите, свързани със създаването на добро вино ще ви помогне да идентифицирате отличното вино, на база вашия собствен вкус.

Няма значение дали сте колекционери или новаци в света на виното, ако положите солидни основи, ще знаете как да намирате висококачествено вино (независимо от цената му).

И така, какво точно прави доброто вино… добро?

Има четири фундаментални компонента, които по същността си обобщават доброто вино:

  • Отлично грозде
  • Отлично винопроизводство
  • Дългосрочна визия
  • Изкуство

Грозде и винопроизводство

Вероятно няма човек, който да оспорва, че са нужни висококачествени съставки и отлични умения за правене на изключително суши (представете си Sukiyabashi Jiro във филма "Джиро мечтае за суши"); лесно е да приемете, че същото важи и за отличното вино.

Дългосрочна визия

Има много интересни нови винарни и винопроизводители, но наистина добрите сред тях имат една обща черта: те мислят мащабно.

В момента, в който основателят на една винарна се замисли за това, че тя може да продължи да съществува и след смъртта му, той вече мисли по различен начин за това как ще развива бранда си – и в крайна сметка как ще прави вино.

Изкуство

Има неопределим "фактор на вълшебство" в доброто вино, който е трудно да бъде измерен и отчетен по научен начин. Изкуството също така е и много личен избор, който зависи всъщност основно от очите на наблюдателя.

Естествено, колкото по-просветени сте в съответното изкуство, толкова по-сложен/нюансиран ще е вкусът ви. Винопроизводителите, подобно на художниците, се придържат към различни идеологии и тези основни компетенции се отразяват и във виното.

Отглеждане на гроздето и винопроизводство за отлично вино

Доколкото изкуството е личен избор, ще се концентрираме върху измеримите аспекти (грозде и винопроизводство) и ще ви оставим да опознавате сами забавната част на търсенето на изкуството във виното.

Когато обобщите многото процеси, свързани с отглеждането на отлично грозде, то на практика има две важни области, които да имате предвид:

  • Тероар: Тероарът е влиянието на природата върху отглеждането на гроздето и включва климата, почвите и други аспекти, свързани с естествената среда.
  • Винтидж: Той включва избора, който хората правят, за да улеснят отглеждането на грозде в една година/реколта/винтидж (подрязване, напояване, обработка на почвата, контрол на вредителите, време на прибиране на реколтата и т.н.).

Тероар

Думата “тероар” може да означава много неща за различните винени експерти, така че в името на простотата дефинираме тероара като обобщение от климата, почвите и флората в региона.

Хората говорят много за почви и климат, когато става дума за вино, но има и трети компонент, който учените тепърва започват да разбират по-добре: флората.

Какво е флората?

Флората включва всички живи растения/гъби в дадена област. Тя съдържа всичко - дървета, пелин, треви и цветя, чак до микроорганизми като мая, дрожди и бактерии.

Климат

Климатът не само включва това, което се случва с времето в голям регионален мащаб, но и визира малки различия в конкретни локации. Има три нива на детайлност, които могат да се наблюдават при климата:

  • Макроклимат
  • Мезоклимат
  • Микроклимат

Макроклимат

От изследванията на д-р Грегъри Джоунс, специалист по околната среда в университета на южен Орегон знаем, че различните сортове грозде са пригодени за различен макроклимат.

Просто казано, макроклиматът е свързан със средната температура и ъгъл на слънчево осветяване на определен регион по време на сезона на отглеждане на лозята. Определени сортове са по-пригодени за определен тип климат (примерно пино гри за студен климат, или санджовезе за топъл климат). На база това се идентифицират по-големи региони (от рода на долината Напа), които са по-подходящи за определени винени сортове на база средния им сезонен климат.

Мезоклимат

Ако задълбаете на стъпка надолу от макроклимата, ще можете да забележите деликатни разлики между вина от различни лозя в един и същ регион. Мезоклиматът се отнася за климатични различния в общ регион, от рода на разстояние от река (където може да е по-студено и мъгливо сутрин) или местоположение на висок склон. Влиянието на мезоклимата е донякъде причината долината Напа да е разделена на 16 различни витикултурни под-региони.

Ето някои базови въпроси, които да си задавате по отношение на мезоклимата на лозята:

  • Дали лозята са на склон?
  • Дали лозята са в долина?
  • Дали лозята са близо до голяма водна площ (езеро, океан, река)?
  • С какво изложение са лозята?

Микроклимат

Накрая, микроклиматът слиза чак до нивото на конкретната лоза. Може би има част от лозето, която е на сянка в определени части на деня, или има въздушен поток в една част на лозето, но не и в друга. Микроклиматът е това, което влияе на единичната лоза и определя дали тя ще дава качествено грозде.

Технология: В северна Италия кооперация в Трентино, наречена Cavit, е разработила регионална система за мониторинг, наречена PICA. Системата следи промените и дава на лозарите (чрез съобщения по телефона) незабавни възможности да влияят и управляват отглеждането на лозята. Засега PICA е фирмен инструмент, но когато лозарите разработват по-развити технологии, ще виждаме активно фермерство, базирано на микроклимати.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара