
Плодове, за които вероятно никога не сте чували
Нито пък сте ги опитвали. 10 странни бразилски плода
Бразилия е петата по големина държава в света, с територия 8,51 млн. km², изобилстваща от уникални и страхотни продукти, включително широка гама от странни и прекрасни плодове, за които вероятно никога не сте чували, нито пък сте ги опитвали.
Обичаме да откриваме и споделяме необичайни неща, затова по-долу ще ви запознаем с десет екзотични бразилски плода.
1. Серигуела
Широко разпространена из Бразилия през лятото, серигуелата е разновидност на кашуто (но не оставяйте това да ви подведе, тя не е ядка, нито по вкус прилича на кашу). Този малък богат на витамини плод е типично бразилски и се продава на пазари и буквално на светофарите из цяла Бразилия.
Той има едновременно сладък и кисел вкус и набира популярност чрез друг от прочутите бразилски продукти за износ: кайпиринята, но от него се прави и много вкусен мармалад.
За да ядете сурова серигуела, търкаляйте плода между палеца и показалеца, за да го омекотите и да се отдели сок, след което поставете в устата си и го консумирайте целия, с външната обвивка.
2. Кино (кивано / рогат пъпеш)
Първоначално появил се в пустинята Калахари, този страхотно изглеждащ плод има вкус, наподобяващ смесица от банан и киви, с подобни на краставица семена.
Консумиран пресен или в плодова салата, той може да се използва като сладка добавка към салса, и подобно на серигуелата, смесен с кашаса, предлага атрактивна версия на традиционната кайпириня.
Той също така се съчетава много добре с телешко, червен луциан или пикантна тайландска салата. Очаквайте скоро да видите този изглеждащ като изваден от Star Trek плод в ресторантите около вас.
3. Джаботикаба
Произхождащо от югоизточната част на Бразилия, джаботикаба е дребен плод, който до голяма степен прилича на гродето, но със сладък, мек вътрешен плод (подобен на личи).
То е един от само няколко плода в света, които растат директно върху ствола на дървото, и или се яде прясно (като се спуква външната обвивка със зъби и се изсмуква мекият, желатинов плод вътре), или се прави на конфитюри, сладкиши и ликьори, тъй като след откъсването му от дървото то бързо ферментира.
Поради това много рядко ще го откриете извън пазарите на Сао Пауло и щата Минас Гериас, където расте.
4. Каки каки
Още познато под названието "персимон", каки каки е разновидност на плода "Шарон" и е внесено в страната преди 100 години от... японски емигранти.
Често обърквано на пръв поглед с домат, то е приятно сладко след узряването си, и свръх-горчиво преди това, заради високото му съдържание на танини. Този бразилски сорт има вкус с нотки на кафява захар и шоколад.
Освен сурово, то може да се използва в разнообразни сладкиши, бисквити, чътнита и овкусени масла.
5. Атемоя
Подобно на лигера и леопона (потърсете ги в Google, не са плодове!), атемоята е кръстоска между захарна ябълка и черимоя, и е създадена изцяло от човешка намеса - първата атемоя е сътворена от П.Дж. Уестър през 1908 г.
Вкусът й до голяма степен наподобява сладка ванилова ябълка, но с по-мека вътрешност, оттам и едно от нарицателните й: креместа ябълка (още е известна в Тайван като ананасова сладка ябълка).
Някои хора я сравняват с пиня коладата (тя определено би била интересно и добре вписващо се попълнение в много коктейли).
За да я консумирате, срежете я с голям нож, отворете я и гребете с лъжица колкото желаете, като изхвърлите негодните за ядене семена.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
