Пай със спанак и сирене
Чудесен за предястие или лека вечеря
ПРОДУКТИ:
- Спанак - 300 г
- Сирене - 200 г
- Яйца - 2 броя
- Масло - 120 г
- Пармезан - 100 г
- Пресен лук - 5-6 стръка
- Пресен чесън - 3 стръка
- Зехтин - 3-4 с.л.
- Галета - 3 с.л.
- Индийско орехче - 1/2 ч.л.
- Пресен копър - 1/2 връзка
- Черен пипер и сол - На вкус
- Кори за баница - 1 пакет
Пай със спанак и сирене
Начин На Приготвяне
-
1
Пригответе плънката
Нарежете лука и чесъна на колелца и прехвърлете в голяма купа
-
2
Разтопете маслото
Разтопете маслото на средно силен огън и оставете да се охлади.
-
3
Запържете продуктите за плънката
В голям съд загрейте зехтина и запържете лука и чесъна за 2-3 минути като бъркате често.
-
4
Запържете и спанака
На части добавете едро нарязаният измит и подсушен спанак и разбъркайте.
-
5
Овкусете и подправете
Овкусете сместа с индийското орехче, сол и черен пипер и гответе 3-4 минути до омекване на спанака. Свалете съда от котлона, прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади.
-
6
Пригответе останалата част от плънката
В голяма купа разбийте яйцата, добавете натрошеното сирене и настърганият пармезан. Посолете и поръсете с черен пипер и разбъркайте добре.
-
7
Смесете всички продукти за плънката
Към охладеният спанак добавете галетата и яйчената смес. Подправете със ситно натязаният копър.
-
8
Подредете корите за пая
На кухненския плот поставяйте корите за баница една върху друга, като добре намаслите всяка от тях. Ние ползвахме 4 дебели кори. Ако ползвате от фините кори за баница ще ви трябват поне 7-8 броя.
-
9
Сложете пая в съда за печене
Намаслете добре дъното и стените на съда, в който ще печете. Сложете корите и притиснете добре към стените на съда. Изсипете плънката, разпределете добре и притиснете. Покрийте с краищата на корите, а там където се напластяват много - изрежете излишното.
-
10
Изпечете пая
Намажете обилно пая с масло и печете в предваритлено загрята до 190 градуса фурна около 50 минути. Ако започне да се препича отгоре, покрийте с алуминиево фолио за част от печенето.