Пай със спанак и сирене

Чудесен за предястие или лека вечеря

31.01.2018 Всички рецепти от този автор →
70мин.

20 МИН » 50 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • Спанак - 300 г
  • Сирене - 200 г
  • Яйца - 2 броя
  • Масло - 120 г
  • Пармезан - 100 г
  • Пресен лук - 5-6 стръка
  • Пресен чесън - 3 стръка
  • Зехтин - 3-4 с.л.
  • Галета - 3 с.л.
  • Индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • Пресен копър - 1/2 връзка
  • Черен пипер и сол - На вкус
  • Кори за баница - 1 пакет
Цена: 15 лв

 

Пай със спанак и сирене

Начин На Приготвяне

  • 1

    Пригответе плънката

    Нарежете лука и чесъна на колелца и прехвърлете в голяма купа

  • 2

    Разтопете маслото

    Разтопете маслото на средно силен огън и оставете да се охлади.

  • 3

    Запържете продуктите за плънката

    В голям съд загрейте зехтина и запържете лука и чесъна за 2-3 минути като бъркате често.

  • 4

    Запържете и спанака

    На части добавете едро нарязаният измит и подсушен спанак и разбъркайте.

  • 5

    Овкусете и подправете

    Овкусете сместа с индийското орехче, сол и черен пипер и гответе 3-4 минути до омекване на спанака. Свалете съда от котлона, прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади.

  • 6

    Пригответе останалата част от плънката

    В голяма купа разбийте яйцата, добавете натрошеното сирене и настърганият пармезан. Посолете и поръсете с черен пипер и разбъркайте добре.

  • 7

    Смесете всички продукти за плънката

    Към охладеният спанак добавете галетата и яйчената смес. Подправете със ситно натязаният копър.

  • 8

    Подредете корите за пая

    На кухненския плот поставяйте корите за баница една върху друга, като добре намаслите всяка от тях. Ние ползвахме 4 дебели кори. Ако ползвате от фините кори за баница ще ви трябват поне 7-8 броя.

  • 9

    Сложете пая в съда за печене

    Намаслете добре дъното и стените на съда, в който ще печете. Сложете корите и притиснете добре към стените на съда. Изсипете плънката, разпределете добре и притиснете. Покрийте с краищата на корите, а там където се напластяват много - изрежете излишното.

  • 10

    Изпечете пая

    Намажете обилно пая с масло и печете в предваритлено загрята до 190 градуса фурна около 50 минути. Ако започне да се препича отгоре, покрийте с алуминиево фолио за част от печенето.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара