Източник: Foodphotography.bg

Агнешки котлети

И ризото с шафран и спанак

Агнешки котлети и ризото с шафран и спанак

ПРОДУКТИ:

  • 2 парчета - агнешки френч рак
  • 3 скилидки - пасиран чесън
  • 200 г - гъсто кисело мляко
  • 2 с.л. - зехтин
  • кора - от 1 лимон
  • 2 щипки - шафран
  • сол и прясно смлян черен пипер - на вкус
за ризотото
  • 320 г - ориз арборио или карнароли
  • 1 ч.л. - шафран
  • 125 г - масло
  • 1 глава - ситно нарязан лук
  • 60 г - пармезан
  • 50 мл - бяло винно
  • 1 л - горещ зеленчуков бульон
  • 80 г - бейби спанак
  • сол и прясно смлян черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне

Агнешки котлети

Посолете котлетите и подправете с черен пипер. В купа смесете киселото мляко, чесъна, зехтина, лимоновата кора и шафрана, и разбъркайте добре. Намажете котлетите със сместа, покрийте с фолио и оставете да се мариноват за около час.

Загрейте планча грила на висока температура по цялата му повърхност като обедините две единични зони на индукционния плот.

Извадете котлетите от маринатата и подсушете с кухненска хартия. Сложете котлетите на грила и гответе 8-10 минути, като обръщате, докато се запекат добре. 

Прехвърлете месото в тава и печете 12-15 минути, или ако използвате термо сонда, докато вътрешната температура достигне 51-52 градуса за средно недопечено (medium rare). 

Планча грил AEG ви позволява целогодишно да се радвате у дома на приготвена на грил храна.

Равномерното нагряване и незалепващото покритие са гаранция за вкусна, здравословна и добре приготвена храна, без нищо да залепва за грила. 

Лесното почистване е още една причина да се доверите на аксесоарите за готвене AEG.

Ризото с шафран и спанак

Започнете да приготвяте ризотото. Сложете шафрана в чаша, залейте с малко топла вода и оставете да се накисне за поне 10-15 минути. 

В голяма касерола разтопете 50 г от маслото, добавете лука и гответе на средно силен огън, докато омекне.

Прибавете ориза, разбъркайте, за да се намасли и гответе 3-4 минути. Налейте виното, разбъркайте и оставете за няколко минути, за да се изпари алкохола.

Започнете да добавяте към ориза по един черпак от горещия бульон. Добавяйте нов, след като предишния е абсорбиран от ориза и гответе 18-20 минути.

Пет минути преди края на готвенето прибавете водата с шафрана и разбъркайте. 

Изключете котлона, подправете със сол, сложете пармезана, спанака и останалото масло и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете за 4-5 минути. 

Сервиране

След като извадите котлетите от фурната ги покрийте с алуминиево фолио и оставете да отпочинат за 10 минути. 

Отделете котлетчетата едно от друго и сервирайте с ризотото и микрорастения.

Отскочи към Коментарите (0 )

Подобни статии

0 Коментара