
Агнешки котлети и ризото с шафран и спанак
ПРОДУКТИ:
- 2 парчета - агнешки френч рак
- 3 скилидки - пасиран чесън
- 200 г - гъсто кисело мляко
- 2 с.л. - зехтин
- кора - от 1 лимон
- 2 щипки - шафран
- сол и прясно смлян черен пипер - на вкус
- 320 г - ориз арборио или карнароли
- 1 ч.л. - шафран
- 125 г - масло
- 1 глава - ситно нарязан лук
- 60 г - пармезан
- 50 мл - бяло винно
- 1 л - горещ зеленчуков бульон
- 80 г - бейби спанак
- сол и прясно смлян черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне
Агнешки котлети
Посолете котлетите и подправете с черен пипер. В купа смесете киселото мляко, чесъна, зехтина, лимоновата кора и шафрана, и разбъркайте добре. Намажете котлетите със сместа, покрийте с фолио и оставете да се мариноват за около час.
Загрейте планча грила на висока температура по цялата му повърхност като обедините две единични зони на индукционния плот.
Извадете котлетите от маринатата и подсушете с кухненска хартия. Сложете котлетите на грила и гответе 8-10 минути, като обръщате, докато се запекат добре.
Прехвърлете месото в тава и печете 12-15 минути, или ако използвате термо сонда, докато вътрешната температура достигне 51-52 градуса за средно недопечено (medium rare).
Планча грил AEG ви позволява целогодишно да се радвате у дома на приготвена на грил храна.
Равномерното нагряване и незалепващото покритие са гаранция за вкусна, здравословна и добре приготвена храна, без нищо да залепва за грила.
Лесното почистване е още една причина да се доверите на аксесоарите за готвене AEG.
Ризото с шафран и спанак
Започнете да приготвяте ризотото. Сложете шафрана в чаша, залейте с малко топла вода и оставете да се накисне за поне 10-15 минути.
В голяма касерола разтопете 50 г от маслото, добавете лука и гответе на средно силен огън, докато омекне.
Прибавете ориза, разбъркайте, за да се намасли и гответе 3-4 минути. Налейте виното, разбъркайте и оставете за няколко минути, за да се изпари алкохола.
Започнете да добавяте към ориза по един черпак от горещия бульон. Добавяйте нов, след като предишния е абсорбиран от ориза и гответе 18-20 минути.
Пет минути преди края на готвенето прибавете водата с шафрана и разбъркайте.
Изключете котлона, подправете със сол, сложете пармезана, спанака и останалото масло и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете за 4-5 минути.
Сервиране
След като извадите котлетите от фурната ги покрийте с алуминиево фолио и оставете да отпочинат за 10 минути.
Отделете котлетчетата едно от друго и сервирайте с ризотото и микрорастения.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
