Супа с печени моркови и френска леща

Фенел и джинджифил за богат и пикантен вкус

Източник: Goodlife.bg

31.01.2017 Всички рецепти от този автор →
110мин.

20 МИН » 90 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • 6-7 - Моркова
  • 2 стръка - Селъри
  • 2 с.л. - Пресен джинджифил
  • 3 скилидки - Чесън
  • 5 с.л. - Зехтин
  • 3 клонки - Прясна мащерка
  • 1.5 л - Зеленчуков бульон
  • 1 с.л. - Семена фенел
  • 200 г - Френска леща
За зеленчуковия бульон
  • 2 глави - Жълт лук
  • 2 стръка - Селъри
  • 2 - Моркова
  • 1/2 стрък - Праз
  • 2.5 л - Вода
  • 1 - Дафинов лист
  • 1 с.л. - Сол
  • 1/2 ч.л. - Семена кориандър
  • 1/2 ч.л. - Черен пипер
  • 3 скилидки - Чесън
  • 4-5 стръка - Прясна мащерка
  • 3-4 стръка - Пресен магданоз

Супа с печени моркови и френска леща

Начин На Приготвяне

  • 1

    Пригответе бульона

    В голяма тенджера налейте 2.5 л студена вода. сложете едро нарязаните зеленчуци, подправките, солта и билките. варете 20 минути след завиране на средно силен огън.

  • 2

    Сварете лещата

    В тенджера налейте 700 мл студена вода, сложете лещата и варете 30-35 минути след завиране. Посолете на вкус, свалете от котлона и оставете настрана.

  • 3

    Изпечете морковите

    Измитите моркови обелете и нарежете на едро. Сложете ги в тавичка за печене, полейте с 2 с.л. зехтин, овкусете със сол и поръсете със семената копър. Разбъркайте добре и печете 30 минути в предваритленмо загрята до 180 градуса фурна, докато омекнат и започнат да се карамелизират.

  • 4

    Запържете лука

    Загрейте останалия зехтин в голяма тенджера на средно висока температура. Сложете нарязнаия на кубчета лук и го задушете за 3-4 минути като разбърквате често.

  • 5

    Добавете останалите продукти

    Сложете нарязната на кубчета целина и гответе още 3-4 минути. В края сложете нарязаните на филийки чесън и джинджифил и гответе около минута.

  • 6

    Сварете супата

    Налейте бульона, добавете листенцата мащерка и печените моркови. Оставете да заври, намалете котлона и варете 30 минути под капак, като разбърквате от време на време.

  • 7

    Пасирайте до гладкост

    Пасирайте готовата супа до гладкост и добавете сварената и отцедена леща.

  • 8

    Поднесете с хрупкав хляб

    Налейте супата в купички и поръсете с листенца мащерка. Поднесете с хрупкав хляб и люта чушка.

Отскочи към Коментарите (3)

Подобни рецепти

3 Коментара
1 Илияна Кънчовска на 25.01.2017 – Сряда

Какво е СЕЛЪРИ в рецептата ?

2 Юлиана Георгиева на 26.01.2017 – Четвъртък

Целина. Голяма часа стана тази дума да не я превеждат на български.:(

3 Юлиана Георгиева на 26.01.2017 – Четвъртък

Голяма мода- извинявам се за грешката.