Сандвич с яйце "Croque Madame"

Невероятно вкусна френска класика

11.10.2015 Всички рецепти от този автор →
30мин.

10 МИН » 20 МИН

Лесно
2 - 3 порции

ПРОДУКТИ:

  • Хляб - 4 филии
  • Масло - 40 г
  • Брашно - 2 с.л.
  • Яйца - 2
  • Сирене грюер - 70 г
  • Пармезан - 50 г
  • Прясно мляко - 200 мл
  • Прошуто - 8 ленти
  • Дижонска горчица - 1 с.л.
  • Индийско орехче - Щипка
  • Див лук - 5-6 стръкчета
  • Черен пипер - На вкус
  • Сол - На вкус
Цена: 12 лв

Croque-Madame е по-богатата весия на сандвича Croque-Monsieur. Поднася се с леко запържено яйце отгоре, а името се приписва на приликата на яйцето със старомодна дамска шапка.

Съществуват много версии на сандвича, в които има заменени или допълнени продукти:

Croque Provençal - с домати
Croque Auvergnat – със сирене Bleu d'Auvergne
Croque Gagnet – със сирене Gouda и кървавица
Croque Norvégien - с пушена сьомга
Croque Tartiflette - с нарязани картофи и сирене Reblochon
Croque Bolognese/Croque Boum-Boum - със сос болонезе
Croque señor - с доматен салца
Croque Hawaiian - с резен ананас

Croque Madame

Невероятно вкусна френска класика

Начин На Приготвяне

  • 1

    Пригответе сирената

    На едро ренде настържете двата вида сирене и прехвърлете в купичка.

  • 2

    Пригответе соса

    Разтопете половината масло в касерола на средно силен огън. Добавете брашното и бъркайте непрекъснато около минута, докато стане златисто.

  • 3

    Добавете млякото

    Налейте студеното мляко и разбъркайте енергично, за да не останат бучки в сместа.

  • 4

    Подправките

    Овкусете сместа с черен пипер, сол и индийско орехче. Гответе 4-5 минути, като бъркате често, докато соса се сгъсти.

  • 5

    Завършете соса

    Добавете сирената в топлия сос и разбъркайте, за да се разтопят.

  • 6

    Хляба

    Намажете 2 филии хляб с тънък пласт горчица. Отгоре сложете по 2 резена прошуто.

  • 7

    Добавете соса

    Добавете по 2 супени лъжици от соса и покрийте с останалия хляб. Върху него разпределете останалия сос и разнесете по цялата повърхност.

  • 8

    Запечете под грил

    Печете 2-3 минути под грил при загрята до 220 градуса фурна, докато сиренето се запече. Оставете в изключена фурна с открехната врата, докато приготвите яйцата, за да останат топли.

  • 9

    През това време пригответе яйцата

    Загрейте подходящ съд и разтопете останалото масло. Счупете яйцата и гответе няколко минути на средно силен огън, докато белтъка стегне добре, а жълтъка остане течен.

  • 10

    Преди да поднесете

    Върху всеки сандвич сложете по едно яйце, по 2 резена прошуто и поръсете с малко пармезан и ситно нарязан див лук.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара