Ризото с цвекло

манголд и козе сирене

ПРОДУКТИ:

  • 300 г - червено цвекло
  • 300 г - жълто цвекло
  • 4 с.л. - зехтин
  • 750 мл - горещ зеленчуков бульон
  • 1 глава - ситно нарязан лук
  • 2 скилидки - пасиран чесън
  • 250 г - ориз за ризото
  • 150 мл - червено вино
  • 70 г - нарязани листа цвекло
  • 40 г - масло
  • 40 г - пармезан
  • сол и черен пипер - на вкус
  • сирене - за сервиране

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на функция Горещ въздух с вентилатор до 200 градуса. 

Нарежете цвеклото на кубчета сложете в тава покрита с хартия за печене, като ги отделите едно от друго. Полейте със зехтина, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте. Печете 30 минути, докато омекне и започне да се карамелизира.  Охладете за кратко и в Deli 4 блендер AEG сложете червеното цвекло, налейте част от бульона и пасирайте до гладко пюре. 

В тенджера загрейте зехтина, сложете лука, посолете и гответе 3-4 минути, докато омекне. Сложете чесъна, гответе 30 секунди и добавете ориза. Разбъркайте и налейте виното. Разбъркайте и оставете за 2-3 минути да се изпари алкохола. Добавете останалия бульон към пюрето от цвекло и части добавете към ориза, като бъркате непрекъснато. 

Гответе 18-20 минути, като в края добавете нарязаните листа цвекло. Свалете съда от котлона, добавете маслото и пармезана, разбъркайте, покрийте с капак и оставете за 2-3 минути. 

Разпределете ризото в чинии за сервиране, поръсете с натрошеното сирене и гарнирайте с печеното жълто цвекло. Полейте с малко качествен зехтин и сервирайте веднага. 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара