Яйцата в числа

Това е една от най-масовите и гъвкави съставки, които можете да използвате в кухнята

Яйцата са един от най-добрите примери за пълноценна храна и въпреки простотата си, преливат от числа, които ги правят още по-привлекателни.

Вижте осем хранителни факти, интересни сведения и неочаквани рекорди при яйцата!

2 е броят яйца, които са ви необходими, за да приготвите леко, вкусно и необичайно ястие.

Скептични ли сте? Просто следвайте нашата проста рецепта за “бъркани яйца в чаша”, за приготвяне в микровълнова печка. Поставете по две яйца за всеки в чаша, която преди е била омазнена, заедно с 3 супени лъжици пълномаслено мляко, за предпочитане прясно.

Разбийте с вилица, а после, когато сместа е гладка и равномерно разбита, поставете в микровълнова на висока температура за 40-45 секунди. В момента, в който извадите чашата, добавете сол, пипер и пармезан, или каквото и да е друго зряло настъргано сирене. То трябва да се разтопи леко, но не напълно. После просто седнете пред телевизораи се наслаждавайте на това вкусно, но просто ястие.

14 е броят хранителни вещества в едно яйце.

Сред тези, които особено си заслужават да им обърнете внимание, са витамините A, D и E, както и цинк и холин. Яйцата са (изключително) полезни - дотолкова, че диетолозите вече оборили теорията, че не бива да се консумират повече от три яйца седмично.

55 грама тежи средно по размер кокоше яйце (по правило то не тежи по-малко от 50 г).

5 от тези грамове са мазнини, 6 са протеини, и 1 въглехидрати (но те може да са и нула!), а 0.195 са холестерол.

Само секунда: споменаването на холестерол притеснява ли ви? Досега всички актуални изследвания са единодушни, че обратно на масово разпространеното убеждение, яйцата всъщност улесняват действието на HDL холестерола, още известен като “добър” холестерол, който елиминира вредните за сърцето мазнини.

70 килокалории се съдържат в едно яйце.

Порция от две рохко сварени яйца може да бъде преработена от организма за не повече от два часа.

Освен това то осигурява всички необходими дневни количества от витамин B12 (които са точно колкото е нужно на тялото, за да предпази сърдечно-съдовата система!).

100 евро на килограм е средната минимална цена, регистрирана за 100 килограма кокоши яйца през последните 5 години.

Благодарение на ниската си цена и отлична хранителна стойност, има средно повишение от 6.5% в консумацията на яйца през последните години.

150 килокалории се съдържат в една порция бъркани яйца.

Придружени от порция зеленчуци, те представляват засищащо ястие, което е идеално за всеки, който предпочита лекото хранене.

Въпреки простотата си, яйцата винаги са страхотни.

321 е броят яйца, консумирани годишно от жител на Мексико - страната, която води в класациите на най-големите консуматори на яйца по света.

Тя води с лека преднина спрямо САЩ, където се консумират по 255 яйца, и после Франция - с 248. Повече яйца за всички!

496 милиарда е броят яйца, произвеждани от Китай годишно.

Азиатската държава води в класацията на производителите, следвана от САЩ (95 млрд.), Индия (70 млрд.) и Мексико (50 млрд.). Германия е най-големият вносител на яйца в света.

Огромно количество яйца се произвеждат от популация от около 5 кокошки-носачки. Въпреки че има десетки видове, яйчените черупки са общо взето само два вида: 50% са бели, и 50% кафяви.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

12.05.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара