
Карпачото: какво не знаете за него
От телешко до октопод, от зеленчуци до плодове: поглеждаме отблизо към карпачото
Рукола.
Различните типове месо, обикновено приготвяни като карпачо, често се поднасят върху канапе от зелени растения: най-разпространена е руколата, заради силния си пиперен вкус, но като алтернатива често се ползват и радичио, цикория и пореч.
Телешко.
Телешкото се консумира сурово, нарязано на фини тънки ленти и залято с дресинг. Протеинът е характерен елемент от карпачото: телешкото трябва да е с отлично качество, прясно и никога размразявано, и да е внимателно избрано така, че да се избегнат рискове за здравето.
С течение на времето карпачото се е превърнало и в начин за поднасяне на риба (тон и риба меч, сьомга и морски вълк) или дори определени типове сирене от рода на скаморца.
Лук.
Вкусна вариация по темата: карпачото се подобрява от добавянето на ситен лук, перфектно овкусяващ сурови, базирани на риба ястия.
Дижон.
В много различни версии на тази рецепта присъства и дижонската горчица. Друг силен вкус, придружаващ суровото месо, може да бъде този на сос Уорчестър.
Слон.
"Дори слон може да бъде нарязан на карпачо": тази фраза, често прилагана в работна среда, няма нищо общо с готвенето, а просто означава, че и огромен проект може успешно да бъде завършен, ако бъде разделен на по-прости и малки части.
Плодове.
Карпачото е модна рецепта, която сега се използва за всякакъв вид храна, включително плодове. Това може да звучи абсурдно, защото плодовете и без това се консумират предимно сурови, но в този случай се визира начинът, по който те фино се нарязват на тънки ивици.
Джузепе Чиприани.
Седем ресторанта в света носят неговото име - от Маями до Венеция, градът, в който е бил открит първият такъв в средата на XX век, и в чиято кухня е създадено карпачото: идеята е била на основателя му, самия Джузепе Чиприани.
Harry's Bar.
Джузепе Чиприани е бил и основател на митичния Harry's Bar във Венеция, малко заведение, където са били изобретени някои от най-прочутите коктейли в света от рода на Bellini, и където международната клиентела (сред която са били и Ърнест Хемингуей и Орсън Уелс) редовно се е отбивала да поръча любимото си карпачо.
Съставки.
Пет съставки са необходими, за да се приготви оригиналната рецепта, публикувана в Harry's Bar Cookbook: много тънки резени от говеждо контрафиле, поднесени със сос от майонеза, сос Уорчестър, лимонов сок и мляко (подправен със сол и бял пипер).
Жулиен.
В многото вариации на оригиналната рецепта, зеленчуците сега играят водеща роля, като има една обща черта: всички те се режат на много тънки резени или се правят на жулиени.
Taste of life: Петър Янков
14.07.2025
Taste of life: Йоана Милева
07.07.2025
Сьомга с картофи
14.07.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
