Източник: flickr.com

Най-спорната добавка за барбекю

Течният пушек изглежда предизвиква у много хора заслепление от омраза

В зависимост от това какъв тип грил майстор сте, течният пушек е разпространена тайна съставка, или решение само за критични ситуации.

Вероятно той е във втората категория. Течният пушек изглежда предизвиква у много хора заслепление от омраза.

Някога и аз обезумявах при споменаването му. Но осъзнах, че всъщност не познавам "течния пушек".

Така че реших да проуча тази много критикувана добавка, да разговарям с хората, които я правят, и да взема информирано решение дали да изхвърля от живота си течния пушек.

Какво съдържа той?

Как се превръща пушекът в течност? “Много хора си мислят, че това е химикал, но всъщност не е,” казва Роки Стъбълфийлд от тексаската компания Stubb’s BBQ Sauces. Вместо това течният пушек се прави от най-очевидната съставка: истински пушек.

Процесът работи по този начин: първо производителите изгарят страничните продукти от дървопроизводството - стърготини (или в случая на Stubb's, истински парчета мескит или хикори). Парата в пушека се превръща в кондензирани капчици, подобни на тези, които се образуват върху огледало. Тези капчици се улавят с кондензатор и по думите на научния експерт и автор Харълд Макджий представляват “овкусена с пушек вода.”

И това е всичко. Толкова е просто, че можете да го правите дори и у дома. (Serious Eats са пробвали.)

Безопасно ли е?

Време е да поговорим за канцерогенните съставки. Пушекът изобилства от тях. Повечето компании твърдят, че филтрират канцерогенните катрани и смоли, оставяйки само вкуса, но истината е, че повечето течен пушек ще съдържа смоли, така или иначе.

Много ли е важно това? Може би не. Кент Киршенбаум от химическия факултет на Нюйоркския университет отбелязва, че течният пушек е по-здравословен от истинския пушек. А Макджий пояснява, че количеството течен пушек, обикновено използвано в храните, е безвредно. (Е, ако изпиете три бутилки от него, нещата се променят.)

Един съвет: катраните и смолите и канцерогенните съставки обикновено се слягат с течение на времето, така че избягвайте да разтърсвате бутилчиците и вместо това оставете подобните на смола утайки да паднат на дъното.

Как да го използвате?

Течният пушек се вписва чудесно в маринати, барбекю сосове и - използван пестеливо - в коктейли с бърбън. Във всички тези случаи го използвайте пестеливо — малко количество дава доста сериозни резултати. Голям брискет има нужда от по-малко от чаена лъжичка течен пушек; почти всичко останало се нуждае само от няколко капки.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара