Източник: flickr.com

Джейми Оливър даде името си на компания за замразени храни

Споразумението е на стойност £11.5 млн.

Като основател на наричаната от самия него “хранителна революция”, Джейми Оливър изгради кариера, насърчавайки семействата да готвят “прясна, истинска храна”.

Сега обаче прочутият готвач е изправен пред перспективата да изгуби репутацията си на борец за здравословното домашно хранене, след като подписа договор на стойност 11,5 млн. паунда за замразени, готови ястия с един от най-големите световни производители на пилета.

Оливър ще даде името си на гама от предварително приготвени продукти от пилешко, произвеждани от Sadia, поделение на бразилския хранителен гигант BRF Brazil.

Компанията, която ще разпространява ястията на родния си пазар, е вторият по големина международен производител на пилешко, като държи около 20% от всички отглеждани в световен мащаб птици.

https://www.youtube.com/watch?v=E-kadWjGedA

SadiaВъпреки че Оливър казва, че сделката, която му носи £11.5 млн., ще му даде възможност да постигне “трайна промяна в глобален мащаб” в страната, критиците твърдят, че той предава принципите си.

Елизабета Ресин, координатор в мозъчния тръст Observatory of Food Security and Nutrition Policies и професор в школата по диетология към университета на Бразилия, казва, че решението на готвача да си партнира със Sadia е “достойно за съжаление”.

“Той е публична личност, и е изградил имиджа си върху локални продукти, домашно готвене и прясна храна,” заявява тя.

“Sadia е верига, свързана с интензивното производство. По този начин той извършва предателство срещу тезата, която е налагал досега."

“Джейми Оливър няма да направи Sadia по-добра, но Sadia ще компрометира Джейми Оливър.”

По нейни думи секторът на замразени храни в Бразилия се разраства, но все още остава относително скъп и недосегаем за по-голямата част от населението.

“Има някаква вероятност ястията да са здравословни, но това не е решението на проблема,” допълва тя. “Това създава усещане, че по този начин се намира решение на въпроса с всички ястия.”

Групите за защита на животните също изразиха опасения за споразумението.

Бразилската асоциация на вегетарианците разпространи следното изявление: "Джейми Оливър, светът е разочарован от теб. Надяваме се да проявиш усет и да се откажеш, докато още можеш.”

Твърди се, че Оливър е работил със Sadia около година и се смята, че е убедил компанията да приеме по-високи стандарти за благосъстояние на пилетата, използвани в неговите нови продукти.

Твърди се, че готвачът е поискал да бъдат поставени термостати и места за кацане във фермата на компанията в Бурити Алегре, в южния щат Гоя.

Sadia настояват, че спазват "строги корпоративни стандарти за добри условия на живот на животните, базирани на национални и международни стандарти".

Фирмата твърди, че проектът също така ще включва образователна програма в училищата, в партньорство с Jamie Oliver Food Foundation.

Готвачът признава критиките, но настоява, че се е наложило да се ангажира с големи компании като Sadia, за да може да постига промени в по-големи мащаби.

На пресконференция в Бразилия той заяви: “Разбирам позицията на тези хора. Преди 2-3 години, може би не бих си сътрудничил с такава компания. Но ако искаме голяма промяна, имаме нужда от големи корпорации."

"Може и да греша, но предпочитам да опитам."

“За мен да бъда в тази машина, в компания, която отговаря за 18% от пилетата в света, е нещо положително. И ще кажа, че естествено бих могъл да печеля повече пари, правейки нещо друго. Естествено, навлизам в странна среда, дори граничеща с инцест, сложна и объркана. Но след година ще говорим отново и ще ви покажа резултатите от това, което съм направил."

В изявление пред Telegraph, Оливър допълва: “Всичко, което правя, има своята цел в хранителната индустрия, и в основата на партньорството ми със Sadia има огромна промяна в системата за по-добро, осигуряваща по-добри стандарти за живот на пилетата в Бразилия.

"Правим революция в категорията на замразените храни, с по-качествена храна - и вече постигнахме положителна промяна в стандарта на живот на над 40 млн. бразилски пилета. Това е само началото."

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара