Източник: flickr.com

Обичате да пътувате сам?

14 европейски града, които лесно можете да разгледате и сами

Когато бях тийнейджърка, семейството ми замина на един от тези бус-турове на Европа, където видяхме всичко — правихме 15-минутни спирки за снимки пред забележителности като наклонената кула в Пиза или централната гара в Амстердам.

Но поглеждайки назад, осъзнавам, че всъщност не сме видели нищо.

Въпреки че паметниците и забележителностите би трябвало да определят графика ви в Европа, начинът, по който възприемате това, което виждате, ще осмисли пътуването ви.

С огромния брой неща, които да видите и посетите, пътуването в Европа, особено в голяма група, често става уморително. Ето защо това е един от континентите, които е най-добре да посетите сами, така че наистина да видите всичко с ваше собствено темпо.

Прекарала съм доста време сама в големи метрополиси като Лондон и Париж; в достатъчно големи градове като Стокхолм, Копенхаген, Берлин, Дюселдорф и Виена; и в по-малки градове като Берген.

Във всеки от тези градове, разхождането без предварително определена цел и посока и изгубването в тях са довели до някои от най-запомнящите се моменти от пътуването, например когато разменях фотоапарати с други сами пътешественици на огромния шпил на копенхагенската Vor Frelsers Kirke, или когато се отпусках в басейните на искорическата баня Centralbadet в Стокхолм наравно с местни жители на всякакви възрасти.

Когато избирате идеалната си дестинация, мислете за това дали предпочитате голям град с проста система за обществен транспорт, която да ви помогне да покриете по-голяма територия, или по-малък град, който е лесен за разглеждане пеша.

Също така обмислете дали търсите пълен със занимания град, или такъв, в който можете да се отпуснете и да не правите нищо чак толкова специално. Важно е да бъдете предпазливи, дори и на най-лишените от престъпност локации, но много европейски градове имат репутация на безопасни места, така че можете да се концентрирате повече върху това къде можете да отидете.

След като вземете предвид всички тези съображения, ето списък с градове, които са най-гостоприемни за сами пътешественици — и в които можете да направите собствено перфектно евро-пътешествие.

Копенхаген

Системата на метрото в Копенхаген със само две линии може и да изглежда скромна, но с него стигате точно където е нужно (включително от летището до града) и е невероятно лесно да се придвижвате из датския град.

За местата, които не са толкова удобни, си вземете City Bike (някои са снабдени и с вграден GPS) и се придвижвайте на велосипед из 390 км велоалеи. Нищо чудно, че Копенхаген е обявен за най-добрия град за колоездачи в света.

Париж

Забравете за романтиката: Градът на светлините е също толкова вълшебен и за сам човек.

Първо отметнете задължителните парижки занимания: разходка по Шан-з-Елизе, бродене из виещите се улички на Монмартр, разглеждане на залите на Лувъра. Любимото ми откритие беше Сент Шапел — стъклописите там бяха толкова драматични, че бях благодарна, че имах възможността да ги разглеждам със собствено темпо.

Що се отнася до интересни и безплатни места за отсядане, заложете на английската книжарница Shakespeare and Company, където плащате за престоя си, като помагате като доброволци в магазина за няколко часа, четете книга за ден, и напишете едностранична автобиография.

Стокхолм

Шведската столица определено има всичко: калдъръмен стар град с пешеходни улици, 57 моста, простиращи се на 14 острова, увеселителен парк, датиращ още от 80-те години на XIX в., баня от 1904 г., и най-артистичните станции на метрото, всяка от тях декорирана със собствена тема.

Така че не е изненадващо, че в безплатните разходки из града преобладават сами пътешественици, които със собствен ритъм изследват този град с ниска престъпност.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Рейчъл Чанг, Travel & Leisure

15.09.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара