Източник: georgianastasov.com

10 признака, че вероятно сте ужасен турист

Туристическото пътуване е привилегия

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да не се превръщате в противен, правещ нонстоп гафове турист.

Приятелите не оставят приятелите си да си изграждат лош имидж - и като ваши приятели, просто не можем да ви пуснем в света без кратък урок как да избегнете това!

Eто нашия списък с 10 причини, които показват, че сте ужасни туристи. 

Не уважавате културните норми на страната и се обличате неподходящо

Да, знаем; разбираме, че би трябвало да имаме свободата да носим каквото пожелаем (ако не броим гащеризони или велурени анцузи - те изглеждат ужасно, носени от който и да е).

Но трябва да теглим чертата, когато става дума за неподходящо облекло на чужда територия.

Например много църкви и места за поклонение в чужбина изискват поне малко благоприличие - малка жертва, когато се опитвате да разгледате света.

Реклама

 

Така че проявявайте уважение, зарежете потниците и изрязаните шорти и покрийте раменете и коленете. В крайна сметка е демонстрация на уважение.

Снимате на места, а на които е забранено

Наскоро бях в храм в Ксиан, Китай, и видях туристи да правят опити тайно да снимат реликва... въпреки че голям надпис до тази реликва изрично забраняваше снимките.

"Ама, facebook албумът ми няма да е пълен без тази снимка!", крещите вие.

Отговорът ми е: така е, но се примирете с това.

Преодолейте порива си и запазете тази статуя/картина/паметник само в паметта си. Тези красиви неща, които пътувате далеч, за да видите, вероятно все още са свещени (и непокътнати!) точно защото не са разрешени снимки.

Очаквате всички да говорят английски и не правите и минимални опити да използвате езика на страната/града/региона, в който се намирате

Нищо не ви придава имидж на противен, досаден турист толкова, колкото употребата само на английски на места, където той не е национален език (още по-зле, ако английският, който използвате, е шумен и бавен).

Да, езикът на Шекспир е до голяма степен употребяван навсякъде, но толкова ли е трудно да кажете "бонжур" или "мерси" при следващата си разходка до прекрасния Париж?

Моят мандарински китайски е катастрофален, но все пак се старая да започвам разговорите си с "Ни хао" (здравейте) и да ги приключвам с "ксие ксие" (благодаря) - от чиста любезност.

Също така съм се усъвършенствала в изричането на "I don't speak Chinese" (сякаш е имало някакво съмнение!). Научете няколко избрани фрази на съответния чужд език и ги използвайте безпогрешно - може да се изненадате от позитивната реакция, която ще получите от местните хора.

Правите пренебрежителни коментари за практиките и обичаите в страната (особено ако те ви причиняват неудобства), без да се опитвате да разбирате защо нещата стоят по този начин

В прав текст

Оставете моралното си превъзходство у дома и не съдете страни и населението им, без сериозни познания за... страните и населението им.

Ето един съвет: оставете моралното си превъзходство у дома и не съдете страни и населението им, без сериозни познания за... страните и населението им.

Освен ако сте живели на дадено място за достатъчно дълго време и/или сте имали повече от повърхностне досег с хората и културата им, реално нямате правото да ги мъмрите или да гледате с превъзходство на това, което правят.

Липсата на предразсъдъци, толерантността, саморефлексията и любопитството са принципи, които трябва да бъдат скъпи на всеки космополит. Така че задавайте въпроси, но в духа на разбиране на хората - а не събирайки амуниции.

Отнасяте се с местните като с "декор" и реквизит за вашите "перфектни" Facebook и Instagram постове

Всички сме виждали това: (относително) богати западни туристи отиват в сиропиталище или училище в Африка или югоизточна Азия и се снимат сред живеещите в мизерия, немощни на вид деца.

Да го кажем накратко: много нередно е да правите това. Общувайте с хората, защото те са човешки същества, не защото са декор за забавна или трогателна снимка във Facebook.

В прав текст

Отнасяйте се с хората с уважението, което заслужават...

Отнасяйте се с хората с уважението, което заслужават, а не само като фон за вашите "просвещаващи, епични, променящи живота" пътешествия до дестинацията X.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Huffingtonpost

30.11.2023 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара