
Най-добрите магазини за подправки в света
Подправки, билки, блендове, сол и захар
Spice Station; Лос Анджелис и Монреал
Преди да отворят пазара си за подправки през 2009, Бронуин Тоус и Питър Балауанян са обикаляли света в стремежа си да разберат методите за добив и сушене на подправки.
Колоритният им магазин в Силвър Лейк — с клиентела, която включва именития кулинарен критик от Лос Анджелис Джонатан Голд — продава над 400 подправки, билки, блендове, сол и захар, включително трудни за откриване продукти като чушки "Еспелет", семена от австралийска акация и "призрачно" чили.
Подправките се смилат на място безплатно, но също така се продават и цели шушулки, плодчета и семена.
La Boîte à Epice; Ню Йорк
В магазина си в Хелс Кичън, готвачът Лев Серкарз, превърнал се в специалист по подправките, приготвя блендове с лирични имена като "Канкале", "Исфахан" и "Аполония", които продава на най-добрите американски готвачи.
Сред клиентите на Серкарз са Ерик Рипер, Даниел Булю и експертът по подправки Ана Сортун. За Рипер, Серкарз е създал нова версия на "четирите подправки" (quatre épices), с по-малко сладост и нотка анасон; за Сортун той е подготвил бленд от смрадлика, розов цвят и сусам. Той също така създава необичайни бисквити, например Canella с пушена канела, кафява захар и бял шоколад.
Пазарът "Левински"; ул. "Левински" (от ул. "Хаалия" нататък), Тел Авив, Израел
Този обхващащ пет преки пазар на открито в южен Тел Авив е предпочитаната от Лиор Лев Серкарз дестинация за подправки в Израел. “Там знаете, че подправките са висококачествени, защото местните хора отиват там да купуват съставки, а не туристите,” коментира той.
“Има и добър оборот, което означава, че продуктите са пресни.” За 20-те си години в бизнеса с подправки, все още има някои редки съставки — като плодове на смрадлика — които Серкарз все още успява да открие само на "Левински".
Извън подправките, посещаващите пазара купуват сушени плодове, кафе, медицински билки и готови храни. Серкарз задължително посещава Yom Tov Delicatessen за фантастични сирена и сосове, както и Ima’s Bourekas за баница с фета и яйца.
Spice Market; Матанчери, Кочи, Керала, Индия
Когато е в Индия, главният готвач Викас Кана от нюйоркският индийски ресторант от най-висок клас Junoon посещава продавачи в Кочи, основно пристанище в южния индийски щат Керала.
Районът бива наричан “еврейския град”, заради голямата миграция на евреи, които са се установили там в миналото, като някои от тях са пристигнали още през 70 г. сл.н.е. “Това е земята на подправките, която Колумб е поел да търси, когато е открил Новия свят. Подправките на този пазар са прочути по цял свят и с изключително богат вкус,” казва Хана.
Едно от емблематичните му ястия - патешки гърди "Теличери", се прави с прясно смлян черен пипер "пипали" от този пазар.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
