Източник: Flickr.com

Как да запазите свежи плодовете и зеленуците у дома

Лесни стъпки за съхранение

Човек трудно може да устои на изкушението на пресни плодове, зеленчуци и билки.

На всеки се е случвало да се презапаси с идеята да готви цяла седмица с пресни билки, само за даустанови че те са увехнали само след ден два у дома. Има дни когато с ужас установявате че цяла връзка банани е мека до невъзможност или салатата набутана в дъното на хладилника става само за боклука.

За всички които редовно съсипват плодовете и зеленчуците купени и подбрани с толкова старание, ето как да ги съхранявате, за да можете да им се наслаждавате по-дълго време. 

Целина на стъбла (селъри)

Съхранявайте добре увита във фолио за свежо съхранение, за да я запазите свежа до две седмици. Ако я оставите в найлоновата точбичка с която сте я купили от магазина, ще се развали доста бързо.

Маруля и други листни зелелнчуци

Крехките листа на всички листни зеленчуци ще запазите за по-дълго време ако ги увуете във вестник, домакинска хатрия или ги поставите в хартиен плик.

Домати

Не! Не слагайте домамтие в хладилника по дяволите. Дръжте ги на плота далеч от пряка слънчева светлина.  

Банани

Увийте края връзката банани с фолио за свежо съхранение. Това ще забави процеса на зреене.

Босилек

За да запазите босилека пресен и свеж за поне две седмици, срежете стъблата под лек ъгъл и ги поставете в съд с чиста вода. Върху листата сложете найлонова торбичка и дръжте съда далече от слънчева светлина.

Чесън, лук и картофи

Тези продукти дръжте на хладно,  тъмно място и проветриво място.

Плодове

Поставете плодовете в голям съд с вода, в която сте добавили и мъничко оцет (около 1 ч.л. оцет на чаша вода). Оставете д апостоят няколко минути, изплакнете, подсушете, а след това приберете в хладилник.

Авокадо

Прибирайки авокадото в хладилника, забавяте процеса на узряване. Ако сте попаднали на неузряло аводадо – поставете го в хартиен плик заедно с една ябълка.

Гъби

За да запазите гъбите свежи за по-дълго време, поставете ги в хартиен плик и дръжте в чекмеджето на хладилника.

Моркови

Връзка моркови с листата е много красива и изкушаваща при пазаруване, но морковите ще се запазят за по-дълго време ако ги отрежете.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара