Източник: Flickr.com

Как да приготвите перфектната пържола

Няколко прости правила

Оставете пържолата на плота, за да достигне стайна температура

Извадете пържолата от хладилника поне един час преди да я готвите. Ако пропуснете тази стъпка ще получите изгоряла отвън и сурова отвътре пържола – чудесен начин да съсипете хубавото месо, в което сте инвестирали. Ако искате една пържола да бъде сготвена равномерно – студеното месо не върши работа.  

Естествено това не важи за горещ 45 градусов летен ден. Стремете се просто месото да не е студено.

Не гответе на слаб огън

Със сигурност няма да срещнете човек, който да се зарадва на сива, белезникава пържола. Така че не гответе в дълбоки съдове, те ще задушат, а не пекат пържолата ви.

За идеалната пържола ви трябва да горещ съд и малко мазнина. Най-добре е да готвите в чугунени съдове или стандартен грил, които са силно сгорещени.  

Не дупчете, натискайте и местете пържолата

Спрете да докосвате пържола! Тя не се нуждае от вашата помощ, за да се сготви. Оставете я намира и само наблюдавайте. Не натискайте, и спрете да я завъртате на всеки 5 секунди - тя се нуждае от време, за да се карамелизира.

Приготвяйте всеки път идеалната пържола

Различните разфасовки ще отнемат различно време, за да се сготвят. Месото с кост (t-bone or rib-eye) ще има нужда от малко повече време, от филето.

Ползвайте чугун – без значение дали е обикновен тиган или грил тиган – оставете на котлона за 10 минути, докато се сгорещи и започне да пуши.

Не претупвайте нещата

Погрижете се добре за месото, преди да го сложите в тигана. Ако не сте вманиачени по специалните маринати, или не ви се занимава – тогава просто натрийте пържолата със студено пресован зехтин и щедро подправете със сол и черен пипер. Това ще е напълно достатъчно.

Ако овкусявате месото по-отрано, пропуснете солта – през няколкото часа в които ще мариновате месото тя със сигурност ще изтегли соковете му и ще го направи сухо и жилаво.

Не препълвайте съда за готвене

Оставяйте достатъчно място между парчетата месо в тигана, иначе ще имате просто варено, жилаво месо.  

За пържола с дебелина 3-4 сантиметра са ви нужни около 3 минути и половина от едната страна  (на половината време завъртете на 90 градуса, за да получите хубава карамелизация).

Сега вече може да обърнете и да повторите същото и от другата страна.

Оставяйте месото да почине преди да сервирате

Не пропускайте момента с отпочиването на месото след като сте го свалили от огъня. Покрийте леко с алуминиево фолио и оставете за 4-5 мниути. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно и месото да се отпусне.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара