Източник: Flickr.com

Ползите от зеления чай

Всички чайове ли са еднакво полезни

В продължение на хилядолетия зеленият чай е една най-консумираните напитки в света. Той е сред продуктите с изключително висока концентрация на антиоксиданти.

От намаляване риска от сърдечно-съдовите заболявания и рак, през положителния ефект за редукция на теглото и контрола на кръвната захар, чаят е много повече от успокояваща напитка, с ободряващ и възстановяващ ефект.

Това поражда въпроса – всички чайове ли са еднакво полезни, зеленият чай ли е най-полезен, ами матчата?

Произход на зелен чай

Чаят се приготвя от изсушени листа на храста на Camellia Sinensis и може да бъде категоризиран в четири вида, в зависимост от нивото на окисление: бял (неокислени пъпки), зелен (неокислени листа), оолонг (частично окислени листа), и черен (окислени листа).

Ползите за здравето идват от антиоксидантите, които съдържа, преди всичко флавоноиди, известни също като катехини.

Всички чайове съдържат антиоксиданти, макар зеленият и черният чай да съдържат най-големи количества флавоноиди.

Други фактори, които определят антиоксидантните нива на чая включват качество чай, произход и растеж, метод за приготвяне, и време за приготвяне.

 

Ползи за здравето на зелен чай

Чаят е с доказани ползи за здравето на човешкото сърце.  Флавоноидите в зеления чай помагат за предотвратяване на окисляването на LDL (лошия) холестерол и намаляват съсирването на кръвта.

Проучванията показват, зеленият чай може да помогне за намаляване на кръвното налягане, триглицеридите и общия и LDL холестерол. В допълнение към сърдечно-съдовите заболявания, екстракт от чай и полифенолите също са показали обещаващи ефекти при изследвания на рака.

Що се отнася до диабета и връзката между консумацията на чай и контрола на кръвната захар, констатациите са противоречиви. Доказателства в подкрепа на чая в помощ на отслабването се основава главно на проучвания тествали ефекта от чаени екстракти като катехини и кофеин, така че резултатите може да не са пряко приложими към сварения чай.

Въпреки това, изследванията показват, че катехините и кофеина може да стимулират термогенезата, което води до потенциално увеличаване на разхода на енергия.

Какво всъщност е матча?

Mатча е много фин, висококачествен зелен чай на прах, направен от листата на чаени храсти, отглеждани на сянка.

Това е единствената форма на чай, в които стритите листа чай се консумират, което го прави по-мощен източник на антиоксиданти от сварения зелен чай.

Maтча е особено богат източник на L-теанин, аминокиселина, уникална за чая с известно смекчаване на негативните ефекти от кофеина.

Bottom Line: Като част от богата на хранителни вещества диета, чая наистина има потенциал за подобряване на здравето и намаляване на риска от заболявания на сърцето.

Чай е отличнаалтернатива на сладки напитки, като осигурява и благоприятни за здравето фитохимикали.

Отскочи към Коментарите (1)

Goodlife.bg

Източник: www.cookinglight.com

11.08.2019 Всички статии от този автор →
1 Коментар
1 Supermag на 27.09.2018 – Четвъртък

Интересна и полезна статия!