Пийте чай, за да горите мазнини и да ускорите метаболизма си

Но чаят сам по себе си не е достатъчен

Индустрията за отслабване печели над $60 млрд. годишно, по данни на Marketdata. Въпреки всички разходи за продукти за отслабване, много хора обаче все така имат затруднения да преборят наднорменото си тегло.

Може и да сте чували, че пиенето на определени типове чай, включително бял, оолонг или зелен чай, спомага за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма.

Въпреки че тези чайове съдържат вещества, които ви помагат да изгаряте малко повече допълнителни калории, те не са така ефективни за дълготрайно отслабване, както твърдят някои от поддръжниците им.

Какво толкова специално има в чая?

Белият чай, оолонг и зеленият чай произлизат от растението Camellia sinensis. Разликата между трите типа чай е начинът и мястото на отглеждане и преработката им.

Белият чай се прави от най-младите филизи на растението и се счита за най-деликатен. Листата за зеления чай се оставят леко да изсъхнат на растението, преди да бъдат събрани и нагряти.

Чаят оолонг преминава през частично оксидиране, което му придава по-силен вкус от зеления чай. Оксидирането според TeaSource е процес, при който водата се изпарява от листата, позволявайки им да усвояват повече кислород, което влияе на вкуса и повишава кофеиновото съдържание на чая.

Как чаят може да ви помогне в отслабването

Катехините и кофеинът, присъстващи и в трите вида чай, могат да спомогнат за отслабването, като увеличат разхода на енергия от организма, констатира анализ, публикуван през 2013 в изданието American Journal of Clinical Nutrition.

Кофеиновото съдържание също спомага за стимулирането на оксидирането на мазнините, съобщава същото изследване. Също така чайовете променят бактериалната флора и генната експресия, за да спомогнат за намаляването на усвояването на мазнини.

Чаят сам по себе си не е достатъчен

Трябва да правите нещо повече от това просто да пиете чай, за да се отървете от нежеланите килограми. Анализ от 2012, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews, констатира, че зеленият чай може да ви помогне да свалите доста малко от теглото - и не е особено ефективен в задържането на сваленото тегло.

Това проучване се спира единствено на зеления чай, и не е разглеждало белия чай или оолонг.

Здравословна диета с чай

За да отслабнете, трябва да изгаряте повече калории, отколкото са необходими на тялото ви.

Пиенето на един от тези чайове може да ви помогне да изгорите допълнителни калории, но за да свалите трайно килограми, е необходимо по-скоро да консумирате по-малко калории, да тренирате повече или да заложите на комбинация от двете.

Здравословната диета за отслабване е желателно да включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини без много мазнини. Като лишена от калории напитка, чистия бял чай, оолонг или зелен чай е здравословна добавка към вашия диетиченплан за отслабване.

Отскочи към Коментарите (1)

Goodlife.bg

Източник: Livestrong.com

05.04.2021 Всички статии от този автор →
1 Коментар
1 Supermag на 27.09.2018 – Четвъртък

Ще се пробва!