Матча-мания

Наистина ли култовият зелен чай матча е толкова полезен?

Светът изглежда е обезумял по чая матча, като го използва къде ли не - от лате, до браунита.

Дали наистина си заслужава да се присъедините към зелената чаена партия.

Защо е всичкият този шум около матча?

Светът изглежда е развил мания по матча. Красавици отпиват шотове от него на модни шоута.

Гуинет Полтроу и нейното стадо почитатели го носят на йога тренировки. Кафенета го поднасят в латета, и го превръщат в какво ли не - от супи до браунита.

Най-уважаваната в Япония форма на зелен чай се е превърнала в задължителна хранителна съставка за феновете на ‘уелнеса’.

Какво е матча?

Матча е стрит между камъни зелен чай на прах, използван в традиционните японски чайни церемонии.

Доколко обаче има нещо вярно в твърденията, че този чай е полезен за здравето?

Ето какво трябва да знаете, ако желаете да го използвате пълноценно.

Какво представлява матча?

Матча е стрит между камъни зелен чай на прах, използван в традиционните японски чайни церемонии.

Според дзен свещеника от VIII век Ейсай, който е въвел чая в Япония, матча е “върховно психическо и медицинско лекарство и може да направи човешкия живот по-пълноценен и завършен”.

Какви са ползите за здраве от него?

Матча съдържа малки количества от разнообразни витамини и минерали, но е най-тачен заради богатството си на полифенолни съставки, наречени катехини, които представляват силен антиоксидант. Тъй като матча се прави от млени цели чаени листа, той е по-силен източник на катехини от обикновения зелен чай, който се консумира като инфузия и листата се изхвърлят.

Едно изследване установява, че матча съдържа три пъти по-високо ниво на катехин, наречен епигалокатехин галат (EGCG) – антиоксидант, свързан с предотвратяването на ракови заболявания и сърдечни заболявания, който има и противовирусно действие – в сравнение с други типове стандартен зелен чай.

Различни изследвания твърдят, че тези катехини може да имат сериозен полезен ефект върху здравето, но изводите от тях не са достатъчно убедителни. Според американския Национален институт за борба с рака, повече от 50 епидемиологични изследвания, разглеждащи консумацията на чай и риска от възникване на ракови заболявания, са публикувани от 2006 г. насам.

“Резултатите от тези изследвания често са непоследователни”, констатира институтът, но “някои свързват консумацията на чай с понижен риск от проява на ракови заболявания в дебелото черво, гърдите, яйчниците, простатата и белите дробове.”

Друго изследване, публикувано в изданието American Journal of Clinical Nutrition, твърди, че матча е свързан с отслабването, като според учените ежедневната консумация на чаша от този зелен чай е “потенциално полезна за превенцията и борбата със свързани с начина на живот заболявания, предимно затлъстяването”.

Още по темата

08.02.2023

Клинични изпитания твърдят, че мача може да ускори възстановяването на тялото след тренировки, да увеличи здравината на клетките и да засили имунитета. Според почитателите на матча, тъй като съдържа само малки количества кофеин – между 24 и 39 мг на чаша – този тип чай осигурява усещане за “спокойна будност”, без нервността, която възниква у някои хора при консумацията на кафе.

Браунитата с матча обаче не са непременно здравословна храна...

Националният институт за борба с раковите заболявания изтъква, че потенциалните ползи за здравето до голяма степен зависят от начина на приготвяне и консумация на мача. Въпреки че студени готови за пиене версии на чай матча и други чайове набират популярност, те не съдържат същите нива на основни хранителни вещества като току-що приготвеният чрез изваряване чай.

Добавянето на допълнителни съставки още повеченамалява ползите за здравето. Това означава, че латетата, смутитата и браунитата с матча не са дори и наполовина толкова полезни, колкото чаша правилно приготвен пред вас чай. Впрочем доста хора считат отличителния вкус на зелен чай на матча за особено приятен.

Как се приготвя матча

Роб Коминс, собственик на компанията от Дорсет за търговия с редки чайове Comins Tea House, споделя, че интересът към матча е нараснал в последните няколко години.

Според него няма нищо лошо, че клиентите консумират и сладолед и трюфели с матча, а не само чистия чай, защото той счита, че храните са добро средство за запознаване със специфичния му вкус.

“Те насърчават интерес към чистата форма на матча и към японския зелен чай като цяло,” твърди той. “Хората често след консумация на храни с матча се интересуват от по-подробно запознаване с тази категория чай.”

Той насърчава клиентите да се уверяват, че купуват висококачествен чай матча, направен от чаеви листа, отглеждани в селски райони, тъй като изложените на замърсяване растения могат да абсорбират олово.

Цените варират в зависимост от качеството – примерно за готвене е глупаво да хабите особено качествените разновидности, тъй като те струват между 12 и 35 паунда за 40 г, в сравнение с 5.50 паунда за същото количество матча за кулинарна употреба, който е по-подходящ за добавяне в сладкиши.

За да приготвите матча по традиционния японски маниер, поставете желаното количество чай в нагорещена чаена фиала (чауан) с извита бамбукова лъжица (чашаку).

Добавете гореща, но не вряла вода – температура от 70°C е най-подходяща – и разбъркайте до получаване на пяна със специална бамбукова бъркалка (часен). Коминс коментира, че последната стъпка е това, което придава на матча гладкост и копринено мека консистенция – и той би се радвал, ако повече хора избираха да приготвят чая си по този начин.

“При висококачествения чай церемонията е почти толкова важна, колкото и самият чай,” казва той. “Самият акт на сядане, наблюдаване на извършващата се пред вас церемония по приготвяне на чая и наслаждаването на крайния й резултат се губи, ако консумирате матча в латета и смутита.”

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара