Какво не знаете за авокадото

Вкусно и сочно, авокадото е една от най-гъвкавите съставки във вашите рецепти

Потискащо апетита

Научно изследване е доказало, че консумацията на поне половин авокадо в рамките на храненето потиска по-дълго апетита в следващите часове.

Милиарди

Консумацията на авокадо в световен мащаб е забележителна. Само в САЩ - страна, чиито кулинарни традиции изобщо не се спират на тази съставка - популярността му е нараснала в последните 15 години до степен да достигне годишна консумация на 4.25 милиарда.

Без холестерол

Съдържащите се мазнини в авокадото са от така наречените “добри” мазнини, помагащи за понижаването на “лошия” холестерол. Поради това то е полезно за сърцето, както демонстрира изследване, публикувано в началото на годината в изданието Journal of the American Heart Association.

Храна за бебета

Авокадото е практически перфектно като храна за бебета след майчиното мляко: само го направете на каша и го сервирайте!

Витамин E

Това е само един от близо 20 витамини и минерални соли, съдържащи се във всяка порция авокадо. Това е основно хранително вещество за човека - и мощен антиоксидант; наравно с витамините A и C, докато B се бори с инфекциите и болестите, а витамин K е полезен за костите и кръвта.

Заместител на мазнините

Авокадото може да се използва за замяна на олиото и маслото в много рецепти за продукти, печени на фурна – от рода на браунита. Две супени лъжици авокадо съдържат 50 калории, сравнени с 204 калории в 2 супени лъжици масло.

Рецепта за гуакамоле

Най-прочутата базирана на авокадо рецепта в света датира още от древната ацтекска цивилизация, като традиционният й метод изисква употреба за надробяване и смесване на съставките на 'молкахете', типично мексиканско хаванче.

Хас

Това е най-популярният вид авокадо, считан от мнозина за най-добър: тъмно, с неравна повърхност (оттам идва и нарицателното му ‘алигаторска круша’) и с наподобяващо по форма круша. Други известни разновидности са етингер и фуерте - с гладка кожа, и набал - с характерна кръгла форма.

Защитено от пестициди

Няма особена опасност да бъдете засегнати от пестициди, когато консумирате авокадо: дебелата му кора предпазва вътрешността. Според Environmental Working Group, авокадото е един от най-‘чистите’ плодове или зеленчуци.

Сок

Авокадото може да се поднася и като напитка, често смесвано с мляко, като на консистенция наподобява млечен шейк. В някои региони на южна Индия то често се смесва с подправки – версията с кардамон представлява особен интерес.

Кения

В определени държави като Кения и Нигерия, авокадото се консумира 'както природата го е създала’: без никакъв дресинг, точно като всички други плодове.

Ниско съдържание на захар

Съдържанието на захари в авокадото е много ниско, особено в сравнение с повечето други плодове.

Мексико

Родината на авокадото и производител номер едно на този плод в света. То произлиза от централно Мексико и първите археологически доказателства за съществуването му са датирани отпреди 12 000 години. Сега Мексико държи около 45% от международния пазар, следвано от Чили, Индонезия и САЩ.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

10.03.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара