
Моят град: Лондон с шеф Емил Минев
Прочутият български готвач за любимите му места в британската столица
Традиция. Иновация. Съвършенство.
От 1931 г, хиляди студенти следват тези принципи в Le Cordon Bleu в Лондон, едно от най-престижните кулинарни училища в света.
Le Cordon Bleu се намира в Bloomsbury Square, великолепният вход излъчва величие и енергия.
Студентите, облечени в бели престилки, с известното синьо лого бързат покрай мен докато се регистрирам, за да се срещна с директора на „Кулинарни изкуства“ - Емил Минев.
Роден в България, Минев е с една от успешните истории, с които академията може да се похвали. От това да работи с Пиер Кофман в La Tante Claire- ресторант с три звези „Мишлен“ до последната му позиция като Executive Chef в хотел Shangri-La в Лондон, кариерата на Минев обхваща повече от 25 години.
Le Cordon Bleu London - Emil Minev Succes Story
След приятелско посрещане, се насочваме към билковата градина на Le Cordon Bleu. Над покривите на Лондон, между пчелните кошери и мащерката, говорим за града, който Минев нарича негов дом от 2001 година.
Кой е любимият ви ресторант за специален повод?
The Ledbury - 2 звезди „Мишлен“ в Нотинг Хил. Един от любимите ми ресторанти, който не само е един от най-добрите в Лондон, но и в страната. Храната е невероятна и The Ledburyе перфектен за специален повод.
Голям почитател съм и на ресторантите на Джейсън Артъртън, Pollen Street Social да съм по-точен.
Коя е любимата ви местна храна за ядене или приготвяне.
Нищо не може да се сравни с шотландските яйца. Харесва ми да ги приготвям, но за тях се изискват по-специфични умения и ако не са сготвени с качествени продукти, не са вкусни. Има няколко ресторанта в Лондон, които предлагат тази класика в различни варианти.
Какъв продукт, който можете да намерите в Лондон, не можете да намерите на друго място?
Лондон е много космополитен град. Има голям избор от съставки и много от ресторантите предлагат интернационална кухня. Някои от местно произведените продукти са с изключително качество - ревен, аспержи, говеждо Black Angus... Това не означава, че не могат да се намерят никъде другаде, но са уникални сами по себе си.
Къде обичате да ходите в събота вечер?
Имам малки деца, две момчета и обикновено прекарвам събота вечер с тях у дома. От време на време ходим в Mercato Food Court за страхотна пица с квас и добра обстановка за децата.
По-принцип излизаме събота и неделя за обяд:
Добра китайска храна хапваме в Royal China край Темза.
Cassecroute предлага страхотна френска храна, а Song Que Café има най-добрата виетнамска храна според мен.
Каква е любимата ви атракция в града?
Без съмнение Borough Market с неговата страхотна атмосфера, фантастична храна и качествени съставки.
Работех надолу по пътя от пазара и го посещавах почти всеки ден. От Borough Market избирахме повечето продуктите за нашите ресторанти.
В почивните ми дни се събуждам рано преди Лондон да се претъпка и излизам с момчетата да купя прясна риба.
Често обядваме в Borough Market сандвич със сирене от Kappacasein или понички с божествен солен карамелот Bread Ahead.
Любимата ви улица за шопинг?
Kings Road. По-тихо е от Oxford street и има някои страхотни места там.
Кой е любимият ви музей?
Със сигурност British Museum, точно за Le Cordon Bleu. Реално е „музеите на света’’ събрани под един покрив.
Любима забележителност в града?
Мисля че Tower Bridge е невероятна сграда. Aдски съм впечатлен и от Парламента - има феноменална архитектура. Ако спреш да снимаш Big Ben и се загледаш и в малките детайли, наистина ще усетиш колко впечатляващо е всъщност.
Има ли нещо тайно, което обичате да правите в града?
Лондон предлага много възможности. Това е град, който никога не спира, постоянно се случва нещо. От ‘’тайните’’ театрални представления в тунелите на метрото до фестивалите за улична храна и фермерските пазари. Единственият проблем е, че нямаш време да пробваш всичко това.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
