Източник: Стоян Георгиев

Фрикадели с доматен сос

С фурните AEG приготвихме печени на пара кюфтенца и гарнирахме с доматен сос

Предлагаме ви рецепта за фрикадели с два вида мляно месо, приготвени в паровите фурни на AEG. За перфектно месо използвахме и термосонда, с която готвихме до 75 °C вътрешна температура на месото. 

ПРОДУКТИ:

  • Прясно мляко - 150 мл
  • Галета - 100 г
  • Мляно телешко месо - 200 г
  • Мляно сивнско месо - 200 г
  • Сол - 1 ч.л.
  • Черен пипер - 1 ч.л.
  • Лют червен пипер - 1/2 ч.л.
  • Млян кимион - 1/2 ч.л.
  • Канела - 1/2 ч.л.
  • Яйца - 1 брой
За доматения сос:
  • Лук - 1 глава
  • Чесън - 2 скилидки
  • Зехтин - 3 с.л.
  • Сол - 1/2 ч.л.
  • Захар - 1 ч.л.
  • Черен пипер - 1 ч.л.
  • Доамти от консерва - 400 г
  • Балсамов оцет - 1 ч.л.
  • Сос Табаско - 1 ч.л.
  • Домати - 4 броя
  • Пресен магданоз - 3-4 клонки

Начин на приготвяне:

В купа смесете млякото и галетата и оставете да престои 10 минути. Добавете каймата, солта, кимиона, пипера и канелата. Сложете яйцето и разбъркайте добре.

От сместа оформете 12 топки, по около 60 г всяка, които подредете в за печене.

Сложете тавата на ниво 2 във фурната, поставете термосондата в средата на едно от кюфтенцата и гответе на ниска влажност при 180 градуса, докато температурата в средата на кюфтенцето достигне 75 градуса.

В касерола налейте зехтина и гответе нарязания на кубчета лук за 4-5 минути до омекване. Добавете чесъна, гответе още 30 секунди и сложете доматите от консерва. Оставете сместа да заври, овкусете със сол и черен пипер, добавете лютия пипер, соса Табаско и захарта и оставете да къкри 8-10 минути, като разбърквате периодично.

Към соса добавете нарязаните на кубчета пресни домати и ситно нарязания магданоз, разбъркайте и гответе още 5 минути.

Сервирайте кюфтенцата върху доматения сос и поръсете със ситно нарязан магданоз.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара