Източник: Стоян Георгиев, Goodlife.bg

15 страхотни кулинарни дестинации

В Европа

Прага, Чехия

Забравете предразсъдъците, защото чешката кухня не е само опушени наденички, кнедли и бира.

През последните пет години Прага започна да се утвърждава като предпочитана и изгодна кулинарна дестинация.

Бар-ресторантът Parliament е един от най-посещаваните в момента и се слави със сезонните си подправки и традиционната бира Staropramen. Тук можете да хапнете наистина вкусно на цена от 14 до 28 лв за порция.

Алачатъ, Турция

Пълна промяна претърпя града Алачатъ на егейското крайбрежие.

Реклама

 

От лениво рибарско село той се превърна в примамлива дестинация за любителите на вкусната храна, предлагайки впечатляващо разнообразие от традиционни егейски и съвременни турски ястия, подправени с натурални диви билки и ресторанти достойни за звезда Мишлен.

Задължително трябва да посетите ресторант Asma Yaprağı, където ще се насладите на вкусни ястия според сезона, в приказна градина със смокинови дървета,жасмин и зрелищни светлини.

Можете да сте спокойни, че храната, която консумирате е съвсем прясна, защото всички плодове и зеленчуци са набрани от градината, а млякото и кравето сирене се правят у съседите.

Венеция, Италия

Това е един от най-красивите градове, чиито кулинарни традиции са повлияни от вековната морска търговия.

За съжаление обаче, туристите трябва да се примирят със „солените” цени в ресторантите.

Ако искате да усетите традиционната атмосфера на града, най-добре посетете някой bàcaro, типичен венециански бар, където се предлагат местни вина на добра цена, както и cicchetti, мезе подобно на испанското tapas.

Cantino del Vino già Schiavi (Ponte San Trovaso, Dorsoduro) е ресторант, който винаги е препълнен с хора. В него можете да пийнете коктейл Аперол шприц и да хапнете вкусен хляб с гарнитура.

Берлин, Германия

Ако искате да се почувствате като истински германец, задължително трябва да посетите Spätzle & Knödel.

Това е идеалното място, където да опитате традиционните knödel – хрупкави кнедли, поднесени във вкусен сос.

Струва си да пробвате и Swabian käsespätzle – меки кнедли, които приличат на нудъли, но се правят с яйца и се сервират с голяма порция сирене и лук (само, ако сте много гладни).

Може да завършите кулинарната дегустация на типични немски блюда с kaiserschmarrn (палачинка, която първо се навива на руло, а после се нарязва и се консумира с компот от синя слива).

Истанбул, Турция

Истанбул, най-вълнуващият и космополитен град, който свърза Азия и Европа, може да предложи на любителите кулинари всичко – от скъпарски ресторант на върха на някой небостъргач до евтина храна купена от улична сергия.

Ако искате да хапнете в шикозна обстановка, изберете ресторант Mikla, който се намира на 14-ия етаж на Marmara Pera hotel.

Собственикът Гюрс е наполовина финландец и менюто е ”Скандинавско по истанбулски тертип”.

На улицата пък може да си купите традиционните: pide и lahmacun, които приличат на пица; simit, геврек със сусам; всякакъв вид дюнери; kokereç (хрупкави, печени агнешки дреболии в сладък хляб). Със сигурност трябва да ги опитате!

Брюж, Белгия

Брюж е известен с един от най-добре запазените средновековни градски центрове и музеите на световно ниво.

Освен старинните монументи града се слави и с типичните белгийски бира и шоколад. В града има и най-много ресторанти наградени със звезда на Мишлен.

Най-популярен е ресторантът Hertog Jan, който има не една, а три звезди и чиито главен готвач е самоукият Герт де Мангалеер, който сам отглежда билките и зеленчуците, с които приготвя кулинарните си шедьоври.

Парма, Италия

Малкият, но оживен град в района Emilia-Romagna в северна Италия е известен с това, че храната е на голяма почит сред местното население.

В centro storico (стария град) има малки пицарии около старинните църкви, както и семейни тратории (италиански ресторанти), които предлагат пищни угощения.

За да опитате най-добрата храна от района, отидете в Sorelle Pichhi, много популярно заведение, което отваря врати още през 30-те години на миналия век.

Севиля, Испания

Севиля е родината на коридата, фламенкото, испанските китари и не на последно място на испанския тапас.

Като начало може да посетите най-стария бар в града El Rinconcillo, където да хапнете вкусен тапас. Барът, от чиито таван висят парчета шунка, е построен през 1670 г. и в началото е бил женски манастир.

Освен на тапас тук може да се насладите и на порция bacalao a la roteña (осолена треска с доматен сос) и чаша сухо, леко шери.

Bar Las Teresas в еврейския квартал Санта Круз е също едно от местата, които задължително трябва да посетите,за да опитате порция спанак с чесън, нахут и кимион - ястие останало от времената на маврите.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара