Агнешки бъргър

с пикантен млечен сос и печени картофи

При приготвянето на тази рецепта използвахме един от най-интересните аксесоари за готвене на AEG - солният блок.

Солният блок AEG е от естествена сол от Хималаите и обогатява ястията приготвени на него с естествен аромат. Можете да ползвате като гореща платформа за приготвяне на храна директно на масата, пред вашите гости. Солният блок AEG може да ползвате както на индукционните плотове, така и във фурните AEG.

За загряване на сoлния блок може да ползвате 210 мм зона на индукционния плот или 220 мм обединена зона.

Солният блок е подходящ за приготвяне на меса, зеленчуци и морски продукти, които изискват висока температура и се приготвят за сравнително кратко време.

Сложете солният блок на AEG на индукционния плот и загрейте за 15 минути на ниска температура. Увеличете температурата на средна и оставете за още 20 минути, а накрая загрейте за 25 минути на висока температура.

Ако нямате солният блок AEG, използвайте грил тиган, плоча или скара.

Агнешки бъргър

ПРОДУКТИ:

  • 3 - агнешки бъргъра по 150 г всеки
  • 3 - бъргър питки
  • меко масло - за намазване на питките
  • 3-4 - репички
  • 1 - краставица
за млечния сос
  • 200 г - гъсто кисело мляко
  • сок и кора - от ½ лимон
  • 50 г - натрошено овче сирене
  • 1 стрък - пресен чесън
  • 2-3 клонки - мента
  • 2-3 клонки - пресен копър
  • сол и черен пипер - на вкус
за гарниране
  • 1 - тиквичка
  • 400 г - картофи
  • 2-3 клонки - пресен копър
  • 1 стрък - пресен чесън
  • 60 г - масло
  • сол и черен пипер - на вкус
  • 3 с.л. - зехтин

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на соса. Към киселото мляко добавете ситно нарязаните билки, нарязания на тънки колеца чесън и сиренето. Добавете лимоновата кора и сок, подправете с черен пипер и малко сол и разбъркайте. Дръжте в хладилник до момента на сервиране.

Нарежете измитите картофи на клиновидни парчета и сложете в тава за печене. Полейте с разтопеното масло, посолете, подправете с черен пипер и печете 35-40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато станат златисти. 

Извадете бъргърите за 30 минути на стайна температура. 

Нарязаните на тънки колелца тиквички овкусете със зехтина и малко сол и изпечете на солния блок за 3-4 минути на страна. Извадете в купичка и оставете настрана. 

Овкусете бъргърите със сол на люспи и черен пипер от двете страни и сложете на солния блок. Гответе по 5-6 минути на страна, в зависимост от степента на изпичане, която предпочитате.

Намажете питките с меко масло и ги запечете до златисто на солния блок.

С белачка за зеленчуци нарежете краставицата на тънки ленти, а репичките нарежете на тънки пръчици.

Върху долната част на питката сложете 1-2 с.л. от млечния сос. Отгоре подредете колелца тиквичка и поставете по едно кюфте. 

Добавете 1-2 ленти краставица и малко репички. Гарнирайте с листа прясна мента. Поднесете с печените картофи, поръсени с тънко нарязан чесън.

 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара