- Източник: Стоян Георгиев, Goodlife.bg
- Източник: TOni Ginger
До скоро хората от интернет индустрията познаваха Тони като криейтив директор във водеща дигитална агенция.
В менюто на Goodlife той влиза с новото му начинание - бизнеса с био храни, трансформацията му в TOni Ginger, който води кулинарен вегански блог и страстта му към каяка.
Миналата седмица Тони и съдружникът му Алекс ни бяха на гости в студиото на Goodlife.
Уговорката беше TOni Ginger да сготви нещо, което да снимаме, и да ни разкаже за сериозната промяна в живота му.
Кога се запали по здравословния начин на живот. И какво значи това за теб?
Не бих казал, че съм се запалил, а просто ми стана начин на живот, мислене и нагласа.
Винаги съм се интересувал от това какво може човешкото тяло и много съм експериментирал със себе си.
За мен здравословният начин на живот е смесица от истинска жива храна, много движение и чиста околна среда.
Обичам да експериментирам с храната и себе си, да намирам нови и нестандартни храни и рецепти.
Tweeeet me!Кога започна да готвиш по-сериозно здравословно?
Готвя сериозно от доста време, но здравословно се старая да приготвям храната от около 3-4 години.
Това се случи малко след периода ми на „пържена сьомга”.
Обичам да експериментирам с храната и себе си, да намирам нови и нестандартни храни и рецепти. Това определено се харесва на семейството ми и много се радвам, че децата ми от малки поеха вярната посока.
Как си набавяш продукти?
Имам си био магазин и почти всичко си пазарувам от там, като започнем от храната, козметиката, минем през препаратите за бита и стигнем до бирата.
И знаеш ли кое е най-якото – не трябва да ходя на 100 места, за да си накупя нужните провизии.
В магазина предлагаме всичко, което има в един супермаркет.
Единствено не продаваме месо под каквато и да е форма. А ако нещо ми липсва на мен или клиентите ни, просто увеличаваме асортимента в магазина.
За мен и съдружника ми Алекс е много важно продуктите, които подбираме да са с най-високо качество и на възможно най-конкурентна цена.
Определено това се харесва на хората и те винаги могат да намерят нови и интересни продукти при нас.
С какво се храниш основно?
Старая се да наблягам на плодовете и зеленчуците, особено сега лятото, когато са в изобилие. Винаги гледам да ям разнообразно, а изключването на животинските продукти от диетата ми, я направиха в пъти по-разнообразна.
Така научих за много интересни продукти и рецепти.
Сутрин си правя задължително смути с фурми, банани и каквито плодове още имам под ръка, като по възможност добавям и спанак или друго зеленолистно.
Шоколадов мус с кардамон, портокал и чили
За 4 порции
100 гр. копринено тофу
2 портокала 50 гр. тъмен натурален шоколад с чили
2 с.л. кокосово масло
2 с.л. какао на прах
2 с.л. кленов сироп, оризов сироп или агаве
1 ч.л. кардамон на прах
Начин на приготвяне
На водна баня разтапяме кокосовото масло, заедно с шоколада. Изсипваме в блендер, заедно с какаото на прах, кленовия сироп, тофуто, кардамона и около 50 мл портокалов сок.
Блендираме на висока скорост до пулучаването на еднородна смес. Поставяме в хладилник за 15 минути и с шприц пълним разполовените портокалови кори и връщаме в хладилника за още 30 мунитки. Гарнираме с малки чили чушлета и настърган шоколад.
На обяд гледам да ям салата и някакво вариво, като боб, леща, нахут, елда, киноа, амарант или подобно.
Следобед ако съм гладен изпивам една истинска био боза от просо – полезна течна жива храна.
А вечер също задължително хапвам голяма салата, като за основното има много варианти. Изпивам и по няколко чаши от моята джинджифилова Комбуча – любима напитка и на 2-годишния ми син.
Ти си запален каякар? Разкажи повече за това…
Всичко започна преди няколко години, когато под офиса ни откриха магазин за каяци.
От там тръгна всичко.
Честно казано не съм очаквал да се запаля чак толкова много. Първоначално комбинирах хобито ми риболов с каяк. Получи се много добре, даже прекрасно.
По-късно организирах колегите в рекламната ни агенция да си направим тиймбилдинг с каяци.
Стана истинско приключение с елементи на гребане, палатки, бивакуване на диво, приготвяхме си храна на огън, с две думи оцеляване и романтика.
Много ми хареса и година по-късно вече организирах каяк приключения, като в началото пътувах с приятели и познати.
Разбрах, че правите турове с каяци…
Да, ораганизираме 2-3 пъти месечно пътешествия с каяци, предимно в Гърция.
Сезона там е много дълъг и може да се ходи целогоднишно, дори и зимата!
За мен най-доброто време е пролетта между март и юни и есента между септември и ноември.
Ама да ти кажа и лятото си има своите плюсове, особено ако искаш да помързелуваш повече.
Ние го наричаме каяк айляк – това си е нещо като наша запазена марка за летните ни каяк приключения.
Какво е "каяк ол инклузив"?
Каяк ол инклузив е една моя сбъдната мечта, нещо което правя с голямо удоволствие.
Идеята е да си починеш максимално, като си носиш една раничка, без да мислиш за каквото и да е.
Ето примерно сега ти искаш да дойдеш с нас на каяци и съм сигурен, че най-много се притесняваш какво ще хапваш, какво да си вземеш, дали ще ти стигне ...
Тук се намесваме ние и ти казваме – брато, давай го по-леко, ние сме помислили за всичко.
Вземи си банските, спалния чувал и другото е наша грижа.
Заминаваме в четвъртък след работа, пристигаме някъде на плажа късно през нощта, цопваме се в морето и заспиваме на брега директно в спалните чували.
Супа с кокос, лайм и тофу
За 4 порции
200 гр. твърдо тофу, нарязано на 1 см кубчета
400 мл кокосово мляко
400 мл кокосов сок 2 с.л. кокосово масло
1 с.л. веган зеленчуков бульон
1 см пресен джинджифил, нарязан на тънки ивички
4-5 кафяви печурки нарязани на тънки резенчета
сока от 3 лайма
3 с.л. соев сос тамари
1 ч.л. къри
1 с.л. нерафинирана захар
2-3 чили чушлета, накълцани
1 връзка пресен кориандър, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
В тенджерка изсипваме кокосовото мляко, сок и масло. Добавяме джинджифила, бульона, захарта и сока от лайм и оставяме да ври 5 минутки.
Слагаме тофуто, гъбите, соевия сос, кърито и лютите чушлета. След 5 минутки супата е готова. Поднасяме кокосовата супа гарнирана с кориандър. Идеален избор за горещите летни дни!
Събуждаме се и те гощаваме с нещо, което не си свикнал да закусваш.
Отправяме се да плаваме с каяците, спираме на обяд, гмуркаме се, плажуваме, приготваме си питателна храна и продължаваме.
Привечер си избираме готино местенце за бивак, устройваме се и си спретваме невероятна вечеря под звездите.
И така до неделя на обяд, когато събираме кротко багажа и се прибираме в София.
Идеята е човек да се отпусне максимално, да забрави кой е, къде е, да похапне истинска, вкусна храна, да се слее с природата максимално.
Сигурен съм, че след този каяк айляк ще се чувстваш все едно си почивал един месец.
Уникално е!
Къде е най-готино да се кара каяк?
По-скоро не къде, а с кого. Защото и на най-готиното място с криви хора, няма да си изкараш добре и обратното.
Обаче да ти кажа, аз кофти хора на каяци не съм водил.
Винаги съм се чудил как така с нас на каяци идват само усмихнати и супер позитивни хора.
Всъщност знаеш ли кое е най-интересното – около 70% от нашите клиенти са жени и определено се справят много по-добре от мъжете с каяците.
Но, ако говорим за къде – отговорът е може би навсякъде, стига да не повтаряш едно и също място.
Това сме си поставили за цел през тази година и до момента не сме повторили дестинация.
Как един digital man се превърна в Bio man. Кво ти стана, човече?
Много лесно, всеки го може. Просто промених няколко неща.
Приключих с телевизията.
За мен това беше първата стъпка, за да се откъсна от матрицата.
Спрях да консумирам пластмаса и синтетика, реших, че е време да се зачета какво има в „хранителните” продукти.
Установих, че и петрола и производните от него не са ОК за моята всекидневна хигиена, като започнем от пастата за зъби, душ гела и стигнем до праха за пране, ако щеш дори и таблетките за миялна машина.
Е, все още не съм загубил диджитъл наклонностите си, но предпочитам да се изявявам повече като джинджър мен.
Любима кухня, любим продукт, любима подправка.
Тайландската кухня, човече.
Това е страната, това са хората, които ме впечатлиха и плениха.
Доста голяма част от продуктите и подправките, които използвам в моята кухня са от там.
Много от нещата, които приготвям имат тайландска или поне азиатска нотка.
Реклама
Любимият ми продукт е тофу – с него може да приготвиш всичко.
Обожавам го!
Ето защо рецептите, които избрах да ти покажа са с тофу.
А подправката, която най-много ми допада е джинджифила.
Уникален корен, с който се запознах по-отблизо в Бали. Може да го използваме всеки ден, всеки час и навсякъде.
Чудесен лек при настинка, ароматна подправка за ястия, нестандартен вкус за десерти.
Ето защо TOni Ginger!
Любимо място за каяк в бг и чужбина?
В БГ има много готини места, уникално красива природа, но и много „готини” хора наоколо.
Затова и избягваме да се навъртаме в БГ.
Тъжната истина, че в собствената си страна не се чувствам комфотно.
Извън БГ не мога да кажа къде ми е любимо, но мога да кажа, къде искам да отида – това е Раджа Ампат – най-източната част на Индонезия, архипелаг от острови близо до остров Гвинея.
В момента планираме пътешествие до там и се надявам в най-скоро време да пуснем програмата.
С каква екипировка пътуваш, без какво не можеш?
Да ти кажа честно, екипировката ми става все по-малко и по-малко, независимо дали е за 3 или 5 дни на каяци.
Преди мислех, че не мога без палатка, но след като си я забравих няколко пъти се оказа, че мога и без нея.
Честно казано, едва ли има нещо, без което не мога.
За каяците не се изисква някаква много специална екипировка.
Трябват ти бански, ликра и шапка и може да потегляш.
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015