Поклонническо пътуване на един скептик из Испания

Камино де Сантяго

Пътят е точно толкова широк, че пикап със строителни материали да се изкачва нагоре по хълмовете над Баньос де Монтемайор, все още терасирани след 17 или 18 века.

Пътят е предимно от плочи, повечето равни, с туфи от засъхнала трева, подаващи се между тях. Но от време на време има и ивици от по-очевидни основни камъни, кръгли и не толкова равномерно разположени, положени по същото време, когато са били оформяни и терасите, които придават на Виа де ла Плата името й (което, въпреки звученето като нещо свързано с кухненска посуда, всъщност произлиза от арабското "ал балат" - “калдъръмен път”).

В прав текст

Не мога да понасям архи-примеса на ню-ейдж спиритуализъм и древна религия, който изпълва самия прах, подритван от всеки обут в сандали крак, вървящ по Камино

След пикапа вървят петима мъже, на възраст между 25 и 50 години. Трима от тях са с широкополи сламени шапки, от типа, който някога се е зародил като скромна селска шапка, но в наши дни се приема за шапкарския еквивалент на селската рокля; двама имат дебели чорапи под сандалите си; всички те имат видимо големи и видимо нови раници: пилигрими, на път за Сантяго де Компостела.

Намразвам ги още от пръв поглед.

Това са хората, които правят толкова непоносими по-популярните части на така нареченото Камино де Сантяго; това са хората, от които съм искал да избягам, когато поемам по Виа де ла Плата, по-слабоизвестен поклоннически маршрут от Камино.

Харесва ми идеята за структуриран маршрут с известна история от гледната точка на това да съм поредният, ходещ по стъпките на хиляди, извървели същия път.

Просто не мога да понасям архи-примеса на ню-ейдж спиритуализъм и древна религия, който изпълва самия прах, подритван от всеки обут в сандали крак, вървящ по Камино.

Роден в тъмните векове от мит за мистичната поява на покритото с миди тяло на св. Яков, екзекутиран от Ирод в Йерусалим през 44 г.сл.н.е., поклонническият маршрут постепенно е изпадал в забвение до XX век, когато хората са осъзнали, че не се налага повече да вървят.

Те все още посещават църквата, където според легендата се намира митичното тяло на светеца, но стигат дотам чрез методи от XX век: самолети, влакове и автомобили.

После идват 70-те години, десетилетие, което има доста други тъмни петна по себе си: Червените кхмери, китайската Културна революция, Иди Амин, Алиенде/Пиночет.

Към този списък може да се добави и възраждането на пешеходните поклонници, отдадени души, които бродят из шубраците, за да разкрият изоставените пътища, връщат се към първоизточниците, като пътеводителя на папа Каликст II от XII век - Codex Calixtinus, който утвърждава маршрута.

Реклама

 

Сред тях със сигурност има и някои вярващи, но фактът, че възраждането на поклонничеството се случва по същото време като международния бум на маратоните не е случайно съвпадение.

Както показват опашките при Мачу Пикчу и подходите към Еверест, все по-свободните и заможни западни жители се заемат охотно изкуствено да възпроизвеждат типа физически трудности, които техните предтечи са се старали дотолкова да забравят.

Конкурси тип "Железният човек", екстремни спортове и стотиците милиони плочки по коремите на западняците са доказателство за население, за което отдихът се е превърнал в нещо потискащо и редовните постижения — стабилен доход, семейство, дом, обща липса на конфликти - вече са твърде лесни, и недостатъчни.

Маратонците и алпинистите на Еверест са достатъчно вредни, но това, което прави Камино толкова непоносим е допълнителната божествена праведност.

Нямам пилигрими в социалните си мрежи, но съм чел коментарите другаде: редовни отчети колко далеч, колко пъти, колко чудесно, с добавената екстра на очебийно тихи - но не мълчаливи — твърдения колко стъпили на земята се чувстват, или какви вдъхновяващи хора са срещнали по пътя си, като 82-годишната жена, която е извървяла пътя боса, или чичката, който го е направил за болния си от рак племенник. Отврат.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Roads and Kingdoms

18.08.2018 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара