
9 храни, които хората консумират в Северна Корея
Надникнете в една от най-изолираните страни в света
Изолацията и тоталитарният режим в Северна Корея отдавна са обект на глобално внимание, като тя започва още в средата на XIX век, след като държавата се отказва от отношения с европейските сили в Източна и Югоизточна Азия.
Интернет като цяло е недостъпен за гражданите на страната, контактите с туристите са строго ограничени, и на практика липсват независими медии.
Радиото и телевизията показват само правителствени канали, и е противозаконно да се слушат или гледат чуждестранни предавания, които властите блокират.
Реклама
В доклада за трафик на хора през 2015 на Държавния департамент на САЩ, Демократична република Корея, наричана още само "Северна Корея", попада в най-ниското ниво - 3, заради някои случаи на принудителен труд и трафик на хора за сексуално робство. Това също така е и най-изолираната страна в света според World Policy Journal.
Що се отнася до храната, близкото минало на Северна Корея също е трагично. Големият глад през 90-те години, между 1994 и 1998 г., е причинил смъртта на между 600 000 и 2.5 млн. души (липсват точни данни колко точно са смъртните случаи). Тогавашният лидер на страна Ким Чен Ир отказва помощ за най-изложените на риск региони до 1997 и наказва хората, които се опитват да купуват, спечелят, пренесат контрабандно или крадат храна.
Много севернокорейци и сега умират от глад ежегодно, но много повече страдат от недостатъчно питателна диета. Разделението между богатите и бедните в Северна Корея е огромно, като средните граждани живеят с годишен доход около $1000-2000 и често консумират храна като варен ориз, царевична каша и кимчи, която не съдържа почти никакви протеини.
Обобщихме списък с девет разпространени храни, присъстващи в диетата на севернокорейците. Запознайте се с изолираната им култура, за да разберете как изглежда типичната храна за над 24 млн. граждани на страната.
"Инджо гоги бап"
Тази популярна улична храна е произлезла от необходимостта по време на глада през 90-те години, когато севернокорейците не са могли да си позволят да хвърлят храна. Останали соеви зърна се правят на колбаси - и сега те са популярен деликатес, поднасян с пикантен сос и ориз.
Кимчи
Основен компонент на севернокорейската диета, обикновено консумиран ежедневно, кимчи е ферментирало ястие, състоящо се от краставици или зеле, киснати в саламура, направена от чили, чесън и джинджифил, и понякога с добавена бобена паста.
Царевична каша
Кашата, приготвяна от царевица, е популярна закуска в Северна Корея.
"Наенгмюн"
Студените нудъли, наречени наенгмюн, са част от доста популярни севернокорейски ястия. Те се правят от пшеница, елда и картофи.
"Булгоги"
Това севернокорейско ястие на барбекю, често поднасяно в ресторантите, представлява мариновано месо, което самите клиенти пекат в заведението на въглища или малък газов котлон.
"Синсеоло"
Вечерята в ресторант в столицата на Северна Корея - Пхенян, обикновено струва между $7 и $40 в зависимост от мястото. Но това са практически недостъпни цени за всички с изключение на най-богатите севернокорейци.
Синсеоло, типично ресторантско ястие, е съставено от сурови зеленчуци, месо и кнедли. Клиентите получават съд с вода и огън на въглища, за да приготвян сами храната си.
Соджу
Въпреки че най-богатите севернокорейци могат да си позволят да внасят алкохол, среностатистическият гражданин пие соджу - оризово вино с 23% алкохолно съдържание, което впрочем се продава на много други места по света, включително и в САЩ.
"Сундае"
Сундае е както улична храна, така и севернокорейска версия на кървавицата, като обикновено се прави с пресен джинджифил, семена от сусам и телешко или свинско черво.
"Тофу бап"
Друга севернокорейска улична храна, това ястие представлява тофу, пълнено с ориз.
Подобни статии
