Видовете зехтин

В магазините има широка гама от зехтин. Имат ли разлики?

В магазините се предлага широка гама от зехтини - от екстра върджин, върджин, чист, и дори "лайт" зехтин.

Има ли разлика? И ако да, каква е тя?

Всичко е въпрос на процес

Общо взето, "зехтин" е просто масло, получено от плода на маслиновите дървета. Това само по себе си звучи доста простичко и недвусмислено. Има обаче различни разновидности на зехтина, които се различават не по типа използвани маслини, а по процеса, използван за извличане на маслото, добавките и киселинността на маслото.

Как се определя категорията на зехтина

Ако видите обикновения зехтин и екстра върджин зехтина от един и същ производител един до друг, можете да установите, че екстра върджин разновидността има забележимо по-тъмен цвят, докато обикновения зехтин е с по-светъл, ярък оттенък.

Факт

Зехтинът може да е с драстични разлики на вкуса и качеството, а цветът е само един от факторите.

Тази цветова разлика обаче варира при различните брандове - и в повечето случаи не можете да използвате цвета, за да различите две категории зехтин. Зехтинът може да е с драстични разлики на вкуса и качеството, а цветът е само един от факторите.

Зехтинът се определя като категория по нивото си на киселинност, или на олеинова киселина. Количеството олеинова киселина в зехтина показва степента, в която мазнината се е превърнала в мастни киселини.

Рафиниран срещу нерафиниран зехтин

Зехтинът също така се разделя на две категории: рафиниран и нерафиниран. Ако нерафинираните масла са чисти и необработени, рафинираните са обработени, за да се премахнат недостатъци на маслото, което го прави по-подходящо за продажба.

"Рафинираните зехтини имат слаба или никаква миризма, вкус или цвят на маслини (те ги придобиват чрез добавени няколко процента екстра върджин зехтин). Те също така са лишени от горчивина. Въпреки че съдържат същото количество полезни за сърцето моно-ненаситени мазнини като екстра върджин зехтина, в тях липсват важните антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които правят екстра върджин зехтина толкова специален", казва експертът по зехтините Ричард Гоуъл. 

Какво трябва да знаете за екстра върджин зехтина

Екстра върджин зехтинът е нерафинирано масло и е най-качественият вид маслиново масло, който можете да купите. Има много конкретни стандарти, които зехтинът трябва да покрие, за да получи названието "екстра върджин". Заради начина, по който се прави екстра върджин зехтинът, той запазва повече от истинския вкус на маслини, и е по-слабо киселинен от другите разновидности на маслиновото масло.

Той съдържа и повече естествени витамини и минерали, присъстващи в маслините.

Екстра върджин зехтинът се счита за нерафинирано масло, тъй като не се обработва с химикали, нито съставът му е променян чрез топлинна обработка. Това, което го отличава, е ниската киселинност и отсъствието на сетивни недостатъци. Той съдържа не повече от 1% киселинност и има златистозелен цвят, с отличителен вкус и лек привкус на пипер.

Въпреки че можете да готвите с екстра върджин зехтин, той няма по-ниската температура на опушване, която имат много други масла, което означава, че той гори при по-ниска температура. Запазете скъпия качествен зехтин за потапяне на хляб, дресинги, дипове и студени ястия – и използвайте не толкова скъпата версия за готвене и печене.

Какво трябва да знаете за върджин зехтина

Следващ по качество е върджин зехтинът. Той се произвежда по сходен процес с екстра върджин зехтина, и също е нерафинирано масло, което означава, че химикали или температурна обработка не са използвани за извличане на маслото от плода.

Върджин зехтинът също запазва чистотата и вкуса на маслините, но производствените стандарти не са така строги.

Основното, което отличава върджин зехтина, е по-високото ниво на киселинност. Той може да има до 3% киселинност, и малко по-слаб като интензитет вкус от екстра върджин разновидността.

Какво трябва да знаете за зехтин - olive oil или pure olive oil

Можете също да видите зехтин, обозначен просто като "olive oil" или "pure olive oil" — това е, което можете да счетете за "обикновен" зехтин.

Този зехтин обикновено е смесица от върджин маслиново масло и рафинирано маслиново масло (с използвана топлинна обработка или химически вещества в процеса на извличане на маслото и за премахване на недостатъците от плодовете).

Чистият зехтин е с по-ниско качество от екстра върджин или върджин зехтина, с по-светъл цвят, по-неутрален вкус и киселинност между 3% и 4%. Този тип маслиново масло е подходящ за всякакъв вид готвене.

Ами "лайт" зехтинът?

Това е тип маслиново масло, където името може да предизвика объркване. "Лайт" не означава, че този тип маслиново масло има по-ниска калоричност. Това е просто маркетингово понятие, използвано за описване на по-лекия вкус на маслото.

Лекият зехтин е рафинирано масло с неутрален вкус и по-висока температура на опушване. Той може да се използва за печене, сотиране, печене на грил и пържене.

Взаимозаменяеми ли са тези видове зехтин?

Простият отговор е "да". Ако рецепта изисква зехтин, както често се случва, може да използвате екстра върджин или обикновен зехтин. Изборът е ваш, и като цяло е въпрос на лични предпочитания. И екстра върджин, и обикновеният зехтин моеж да се използва за печене и готвене, но не забравяйте за температурата на опушване.

Като общо правило екстра върджин зехтин е за топене на хляб, в дресинги, дипове и ястия, които няма да бъдат готвени, и за завършване на ястие, така че вкусът да изпъкне.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара