18 причини Марко Пиер Уайт да е страхотен

Марко остарява като първокласно вино

1. Той е бил най-младият готвач в историята, удостоен с три звезди от "Мишлен".

2. Той е невероятно прав, когато казва неща като ”Думите ‘знаменит готвач’ ме карат да си мисля за лишени от талант хора с огромно его.“

3. Той е имал за чирак Гордън Рамзи, и се твърди, че е успял да го разплаче през времето на стажа му.

4. Един готвач се оплакал, че е твърде горещо в кухнята, така че Марко изрязал гърба на униформата му, за да влиза повече въздух. И въпросният готвач от този момент работел единствено и само в такова облекло.

5. Той се е издигнал до върха и е бил хвален от критиците, въпреки че произхожда от много бедно семейство и е живял в общински жилищен блок в Лийдс.

6. В един момент той е изпил вино на стойност 28 000 лири с Пиърс Морган - само за една вечер.

7. Той е бил име и модел за подражание за цяла генерация готвачи, които сега са икони на бранша. Преди да се появи той, храната във Великобритания и Ирландия е била на доста ниско ниво.

8. Антъни Бурдейн, който също е един от най-уважаваните готвачи, обяснява какво той е означавал за другите готвачи: "Не знам дали мога адекватно да предам какъв ефект имаше White Heat върху мен, върху готвачите около мен, и върху следващите поколения. Изведнъж имаше живот преди Марко и след Марко. Тази книга, около която се събирахме в кухнята, отваряйки я внимателно на дъската за рязане и разглеждайки я старателно, промени всичко".

9. Това блестящо ТВ шоу през 80-те години показва преследването на звезди от "Мишлен". В него Марко е едновременно невероятно забавен, бунтовен и очарователен. И все пак ужасната мода от 80-те години най-много бие на очи.

Marco TV show

10. Емблематичните му снимки са правени от Боб Карлос Кларк (който за жалост почина през 2006 г.). Без съмнение те са най-добрите фотографии, правени някога на готвачи в кухня по време на работа - и отразяват истинската реалност.

11. Когато един от гостите е поискал пържени картофи в неговия тризвезден ресторант, той ги е направил лично… ”Отидох и му направих порция ръчно нарязани бланширани и пържени във фритюрник перфектни картофи, поднесени със сос. И му взех за тях 25 лири – за времето, вложено в приготвянето им. Той дори не си и помисли да пита за цената!”

12. Един от най-добрите световни готвачи - Хестън Блументал, е започнал също при Марко преди години, като негов чирак.

13. Твърди се, че той е правил секс с клиентки между предястията и основните ястия в кухнята - в пика на славата на Harveys в Лондон.

14. Когато някой го нарекъл “груб задник” в интервю, той буквално направил на нищо журналиста само за 30 секунди и си излязъл от студиото.

Как с финес да напуснете студиото при интервю15. Защото той остарява като първокласно вино.

16. Защото някои готвачи го обичат толкова много, че си татуират лика му върху краката си.

17. Защото той ви увлича постепенно и разказва страхотна история.

Марко Пиер Уайт в Loving Dublin Live18. И накрая, защото е написал това, което мнозина считат за най-добрата готварска книга на поколението си - “White Heat”, която вече навърши 25 години и скоро ще бъде преиздадена като специално издание с нови, невиждани досега снимки.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Chefs Circle

01.09.2020 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара