5 ресторанта в Рим, за които знаят само местните хора

Отвъд стените, извън туристическите карти, имунизирани срещу обстоятелствата

Има 20-километрова тухлена стена, която заобикаля историческия център на Рим. Това несъмнено са най-големите древни руини в града.

Когато е била построена през III в., тя е била замислена да удържа навън така наречените варвари. Сега тя основно задържа вътре посетителите, действайки като препятствие, стоящо между тях и някои от най-добрите места за хранене в града.

След повече от 10 години, прекарани в Рим, повечето от отличните ястия, на които съм попаднала, са били на места като тези: отвъд стените, извън туристическите карти, имунизирани срещу обстоятелствата, които правят прекрасния и очарователен и исторически център на Рим най-трудния квартал в града за намиране на отлична храна.

Tram Tram
tramtram.it
Via dei Reti 46

Включваща оскъдно декорирана трапезария и претъпкан тесен бар до трамвайните релси в Сан Лоренцо, тази подходящо наречена тратория поднася комбинация от римски класики и ястия с морски дарове, вдъхновени от южния италиански регион Пулия.

Ястия като coratella (гювеч от карантия и артишок) и fave e cicoria (пюре от бакла със сотирани листа цикория) имат вкуса на домашна кухня, усещане, което се засилва от семейната собственост на заведението, превърнала Tram Tram в институция в квартала край университета "Ла Сапиенца".

Tavernaccia da Bruno
latavernacciaroma.com
Via Giovanni da Castel Bolognese 63

Не оставяйте местоположението му срещу McDonald’s да ви разубеди — посещението в Tavernaccia da Bruno си заслужава пътуването до изолирания южен край на Трастевере. Отворен през 1968 от готвача от Умбрия Бруно Персиани, ресторантът сега се ръководи от двете му дъщери-римлянки.

Персоналът е невероятно любезен както с гостите, така и с редовните посетители — нещо изключително рядко в Рим - и храната е старателно приготвена в кухнята и пещта за пица на дървени въглища. Печените на бавен огън свински гърди и прасе-сукалче са сред най-добрите месни ястия в града, а пастата, независимо дали е папарделе с глиганско месо или cacio e pepe, е винаги приятна и засищаща.

Mazzo
thefooders.it/mazzo
Via delle Rose 54

Франческа Барека и Марко Баканели са започнали в кухнята преди десетилетие, занимавайки се с експериментални временни ресторанти и готвене като пърформанс.

През годините стилът на дуото е станал по-зрял и те вече са стъпили повече на земята, а майсторството им на южно-централните италиански вкусове е направило техния малък ресторант в Ченточеле, наречен Mazzo, любим на местните кулинарни критици и готвачи.

Стигането до него е цяло пътешествие, но ястия като терин от говежда опашка и пълнени агнешки рулца, балансиращи между традициите и иновациите, правят разходката до източната периферия на Рим абсолютно оправдана.

Sforno
sforno.it
Via Statilio Ottato, 110/116

Недалеч от Чинечита - отговорът на Рим на филмовите студиа в Холивуд, Sforno предлага пици с дебела кора на лоялни местни почитатели. Sforno се дистанцира от тънката пица в римски стил и поднася дебели пици, вдъхновени от Неапол.

Пицарят Стефано Калегари предлага обичайните заподозрени от рода на маргарита, но добавя и някои креативни топинги, като популярната пица Greenwich със стилтън и поръска от редуциран порт. Винаги започвам с fritti — картофени крокети, филета от треска и оризови топки — преди да премина към пиците, и ги съчетавам с италианска крафт бира от доста обширния списък.

Taki
giapponeseroma.com
Via Marianna Dionigi 56/60

Taki, японски ресторант точно до пиаца Кавур в Прати, е просторен комплекс, съставен от няколко трапезарии и суши бар с конвейр.

Доколкото се намират в Рим, град, който още не е възприел сложността на японската кухня, повечето от местните изискани гости се насочват директно към традиционното суши меню, но истинските съкровища са във внимателно композираните съставени от много ястия сезонни менюта на Кунихару Окада, включващи леко топлинно обработени зеленчуци, деликатна риба и оризови ястия, и нежни мариновани меса. Направете си резервация поне няколко дни по-рано, за да дадете възможност на готвача да се подготви за визитата ви.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Кейти Парла, Vogue

04.04.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара