Осем "тайни" на о. Санторини

Един от най-фотографираните острови в света

Независимо дали сте имали късмета да посетите Санторини - един от най-романтичните острови на света — вероятно знаете как изглежда той.

Снимки на яркосини води до девствени плажове, над които са разположени варосани каменни къщи, постоянно подхранват копнежа за пътувания у хората по цял свят (и у нас, признаваме си го).

Но както и с много други дестинации по света, Санторини е нещо повече от просто красиви образи. Островът може да предложи много като интересни исторически факти, географски туристически препятствия, и задължителни за посещаване места, които са известни само на местните хора.

Представяме ви някои от слабоизвестните факти зад един от любимите (или поне един от най-фотографираните) острови в света:

Няма чак толкова много сини покриви на острова

Едни и същи сини покриви изникват в снимките на почти всички от Санторини — което е достатъчно, за да ви накара да считате, че целият остров е пълен с такива. На практика тези снимки са вариации на един и същи изглед (показан тук). Можете да откриете най-прочутите сини покриви в Оя - и ще ги познаете в мига, в който ги видите.

Някои хора считат, че Атлантида е разположена близо до Санторини

Мнозина вярват, че можете да откриете митичните руини на Атлантида някъде под морето около Санторини — и че сегашната турискическа дестинация всъщност някога е била известна като прочутия потънал континент, издирван от много изследователи. Историите на двете места са странно подобни — Санторини е бил разрушен от поредица от изригвания преди хиляди години. Атлантида пък се предполага, че е потънала, след като жителите й са разгневили боговете. Независимо в какво вярвате, можете да откриете своя "изгубен рай" в Санторини.

Регистрацията в хотел може да ви отнеме часове

Санторини е пълен със стълби — няма нещо друго, което да може да издържи изпитанието на времето и да извежда посетителите до хотелите с най-добрите изгледи. Туристическият блогър Сузи Гуез споделя личен опит от острова на своя уеб сайт, споделяйки, че "Към момента, в който най-накрая стигнах до стаята си, ми се искаше да припадна." Тя обяснява, че много от хотелите изпращат гостите до туристически център в ниската част на острова, който се обажда при пристигането ви и вика носачи, които да ви помогнат с багажа. Съвет: предвидете няколко часа за стигането до самия хотел.

Все още има видими белези от цунамито, случило се преди хиляди години

Все още можете да видите някои от последиците от огромното цунами, ударило някога съседния о.Крит и създало архипелага, който е Санторини.

Учените наскоро откриха слой на морското дъно на 20 метра под повърхността на водата, включващ камъчета с мекотели и други организми организирани и ориентирани в една и съща посока (доказателство, че силни водни течения преминават много бързо над дадена зона).

Целият остров е съставен от вулканични скали

Санторини съществува заради гигантско събитие, наречено "Минойско изгригване" — едно от най-големите вулканични изригвания в историята на Земята. Санторини и околните острови са се образували след поредица от изригвания, случили се в период от няколкостотин хиляди години.

Първоначалният вулкан е изригвал, бавно се е запълвал с магма и е създавал чисто нов вулкан, който е изригвал пак и е повтарял процеса. Тези остатъци от вулканичния пейзаж сега са създали Санторини и околните острови.

Ранните жители са спали в 'пещерни домове'

За да издържат на климатичните условия, жителите на Санторини са създавали домовете си директно във вулканичните стени на острова. Все още можете да отседнете в някои от по-модерните версии на традиционните сгради — но те са много по-луксозни от тези, които са съществували преди хиляди години.

Местното вино има по-добър вкус заради вулканичния пейзаж на острова

Вулканичният пейзаж предлага интересна среда за земеделие, и местното вино е известно по цял свят с уникалния си вкус. Почвите на Санторини се наричат "аспа" и са съставени от вулканична пепел, пемза и малки парченца втвърден пясък и лава. Тази комбинация е лишена от повечето хранителни вещества, които сме свикнали да очакваме от почвата, но е богата на минерали. Валежите са минимални, което прави тези вина относително трудни за производство. Освен от дъжда, лозята получават влага от странен феномен, наречен морска мъгла — смесица от въздуха от активния вулкан и околната зона.

Санторини има 'тайни' горещи извори

Е, всъщност те надали са напълно тайни, като се има предвид, че целият остров е от вулканичен камък, но и определено не са толкова известни като лагуните с горещи извори на Исландия. Ще ги откриете, когато плувате в по-топлите води на острова, по промяната на цвета — яркосинята вода става мътнокафява.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food and Wine

29.06.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара