Източник: Foodphotography.bg

Най-добрата френска лучена супа, която ще вкусите

Лук. Бульон. Хляб. Сирене. Пътна карта към перфектната супа

Французите са единствените, които могат да направят възхитителна, копринено мека супа от толкова обикновен зеленчук като лука.

Но ако е толкова лесно да я направите, защо толкова често попадаме на отчайващи купи с рядка, безвкусна лучена вода? Или, което е още по-зле, остър изгорен лучен бульон? Или, което е дори още по-зле: мътна, мазна каша?

Подобно на много елементарни ястия, резултатът зависи от нацелването на правилната техника и употребата на точните продукти.

Така че обединяваме най-добрите части от рецептите, на които сме попадали за такава супа, за да създадем любимата ни френска лучена супа.

Ето как разгадаваме кода на тази съществуваща от десетилетия рецепта.

Съчетайте телешки бульон с бяло вино (и пропуснете брашното)

Нека започнем с основата за нашата супа. Виждали сме рецепти, които използват телешки бульон, пилешки бульон или смесица от двете. Също така сме попадали на рецепти, които искат червено вино, бяло вино или никакво вино, въобще.

Дегустациите ни разкриват, че комбинацията между изцяло телешки бульон и бяло вино е ясен победител. Телешкият бульон (очевидно домашният е най-добър, но и купен в магазина върши работа) добавя базов богат вкус на супата, и предпочитаме лекотата и киселинността, която носи бялото вино на трапезата.

Също така пробвахме да сгъстяваме супата с брашнена застройка, или изобщо да пропуснем брашното от рецептата. Определено предпочитаме версията без брашно, която осигурява красив, прозрачен бульон, който не разваля сладкия и пикантен вкус на супата.

Карамелизирайте бавно лука

Повечето читатели настояват категорично за “повече лук!”. В крайна сметка все пак ястието не се нарича “бульонена супа” или “супа с хляб и сирене.” Така че увеличихме нашето съотношение между лук и бульон, за да може да изпъкне основната съставка.

Също така открихме много рецепти, които просто споменават “лук”. Какъв вид лук обаче е подходящ за най-добра супа?

Пробвахме да карамелизираме червен лук, жълт лук и сладък лук от сорта "Видалия", и както обикновената, така и сладката "Видалия" определено излиза начело. Малко захар и сол (и горещина, разбира се) превръща сладкия лук в сладки, ядкови, копринено меки нишки от чисто злато.

За перфектно карамелизиран лук обаче е нужно време. Ако недостатъчно готвите лука, ще пропуснете всичката пикантна сладост.

Някои рецепти приканват да го готвите само 15 минути, но за нас това не е достатъчно време, за да извади на бял свят пълния вкусов потенциал на лука. Ако пък го готвите твърде бързо на твърде висока температура, има риск да го изгорите и да добавите изгорен, горчив вкус в супата, така че устоявайте на порива да ускорите тази стъпка.

Класическата рецепта за френска лучена супа с комте изисква готвене на лука около час, което ни звучи като идеално време за тази цел. Когато лукът е равномерно, дълбоко златистокафяв, с типа тен, за който жадуваха всички през 80-те години, знаете, че сте готови.

Не съсипвайте супата си с много билки

Първоначално пробвахме да добавим комбинация от розмарин, мащерка и дафинов лист в супата, но усетихме, че розмаринът е донякъде твърде силен. Комбинацията от мащерка и дафинов лист е добре балансирана, осигурявайки деликатен билков аромат и вкус.

Заложете на грюер

Няма да назоваваме имена, но познаваме някои хора, които ядат френска лучена супа основно заради набъбналото, разтопено покритие от сирене отгоре.

Така че, естествено, трябваше да отделим на този елемент същото внимание, като на останалата част от супата. И точно като лука, много рецепти все още просто споменават общото “швейцарско сирене”. След като се запитахме “Какъв вид швейцарско сирене?”, сведохме списъка до двама основни претенденти: ементал и грюер. Пробвахме ги поотделно и смесени. Леко сладката, солена, ядкова нотка на грюера ни спечели и бе избрана за финалната рецепта за нашата супа.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара