Източник: Pexels.com

Безопасно ли е да се пътува до Франция?

Извънредното положение е удължено с още три месеца

След отбелязването на национален празник на Франция в Ница на 14 юли, завършило с много загинали, реакцията сред туристическата общност беше незабавна: много основни круизни линии отмениха планираните си спирания в Ница.

Извънредното положение, обявено във Франция след терористичните атентати в Париж през ноември, което предстоеше да приключи на 26 юли, е удължено с още три месеца.

Това е третият голям терористичен атентат във Франция за последните 18 месеца, и анализаторите прогнозират 30-пронецтен спад на броя посетители във Франция през август.

Но какво означава всичко това за туристите, които все още възнамеряват да ходят във Франция — или обмислят пътуване до там?

Знайте фактите

Тероризмът се нарича така не случайно - той предизвиква дълбок страх и последвала тревожност.

И все пак въпреки скорошните терористични атентати, тероризмът остава незначителен риск, и такъв, който е непредсказуем: Washington Post съобщава, че въпреки че атентатите в Париж са причинили смъртта на 130 души, "приблизително три пъти повече са френските граждани, намерили смъртта си същия ден - от рак."

Според доклад от 2011 на Consumer Product Safety Commission, обикновените хора е по-вероятно да бъдат смазани смъртоносно от мебели или телевизори, отколкото да загинат при терористичен акт.

"Навсякъде из Европа рискът от терористична атака в момента е същият като преди две седмици," казва туристическият експерт Фил Силвестър от сайта за туристически застраховки World Nomads. "Просто повече го осъзнаваме в момента, изпитвайки болка и страх."

Туризмът във Франция

Франция е водещата туристическа дестинация в света, с 84.5 млн. туристи, пристигнали в страната през 2015 за какво ли не - от желание да потънат в Лувъра до амбиции да посетят куп винарни от световно ниво.

Страната през 2016 върви малко по-бавно в туристически аспект, но това не е заради заплахата от тероризъм: недостигът на горива през май остави туристи в безизходни ситуации; масовите наводнения през юни пък принудиха държавата да обяви природно бедствие.

Според проучвания от World Travel & Tourism Council, са нужни приблизително 13 месеца, за да се върнат туристите към предишните си нива. Това може да изглежда като дълъг период, но на туризма са нужни дори още по-големи периоди, за да се възстанови от други кризи като болести (21 месеца), екологична катастрофа (24 месеца), и политически вълнения (27 месеца).

Тероризмът също така има най-малък ефект върху времето за възстановяване и общия брой туристи. Краткосрочният ефект след атентатите в Париж беше забележим, но столицата вече като цяло се е възстановила като дестинация.

Препоръки на властите

След терористичните атентати в Ница, бе разпространено следното предупреждение за бъдещето на туризма във Франция: "Властите смятат, че вероятността за терористични атентати в Европа ще остане неизменна, когато европейските членове на ИДИЛ ("Даеш") се завръщат от Сирия и Ирак.

Освен това има трайна заплаха в Европа от несвързани с организации лица, планиращи атентати, вдъхновени от големи терористични организации, но провеждани индивидуално." Държавният департамент на САЩ също така разпространи предупреждение да се избягва пътуване в цяла Европа до 31 август 2016 г.

Какво означава "извънредно положение"

При извънредно положение, френското правителство има правото да затваря определени атракции и зони на интерес без предупреждение, ако счита, че има заплаха за сигурността. Властите също така могат да налагат вечерен час, да забраняват определени събирания на хора на обществени места, и да ограничават достъпа до различни места.

Системата за обществен транспорт действа с повишена сигурност, както и летищата, което означава, че би трябвало да очаквате при пристигане на летища или гари известни закъснения.

От терористичните атентати в Париж преди осем месеца, между 6000 и 7000 представители на силите за сигурност патрулират из места като училища, синагоги, универсални магазини и други сгради, приемани за потенциални мишени на терористи. (10 000 представители на силите за сигурност действаха по време на Евро 2016, което мина без инциденти.) В момента броят въоръжени полицаи и военни по улиците е "безпрецедентен."

Какво можете да направите

Както е при всички пътувания, внимавайте какво се случва около вас, особено в обществения транспорт, популярни спортни събития и концерти, жилищни зони, бизнес офиси, хотели, клубове, ресторанти, религиозни центрове, училища, обществени зони, молове и други туристически дестинации, които традиционно привличат много хора.

Приложение за смартфони, пуснато през юни от френското правителство, известява потребителите за потенциални инциденти в страната, включително природни бедствия и всякакъв вид терористични атаки.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: CN Traveller

20.07.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара